热门搜索: 高考 试卷 中考

江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...11篇

发布时间:2021-06-21   来源:中学    点击:   
字号:

【www.czhuihao.cn--中学】

江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...11篇

江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...(1)

江苏省丹阳高级中学2018—2018学年度第二学期期中考试

高二物理试卷2018年4月30日

考生注意:

本试卷分两部分,第Ⅰ卷为选择题和实验题,第Ⅱ卷为计算题,请将第Ⅰ卷的答案填写在第Ⅱ卷相应处,否则不得分.

第 Ⅰ 卷

一、选择题(本题共10小题,每小题4分,共40分.每小题给出四个选项,有的小题只有一个选项正确,有的小题由多个选项正确.全部选对的得4分,选不全的得2分,选错或不答的得0分.)

1、关于电磁场和电磁波的正确说法是

A.电场和磁场总是相互联系的,它们统称为电磁场

B.电磁场由发生的区域向远处的传播形成电磁波

C.电磁波传播速度总是3×118m/s

D.电磁波是一种物质,可以在真空中传播

2、下述光学现象中,属于光的干涉的是

A.在夏季,雨后往往会出现彩虹

B.沙漠旅行者往往会看到前方有一潭晶莹的池水,但池水却总是可望而不可及

C.吹出的肥皂泡呈现的彩色花纹

D.露水珠或喷泉的水珠,在阳光照耀下格外明亮

3、一个矩形线圈在匀强磁场中匀速转动产生的交流电V,则下列说法中不正确的是

A.频率是50Hz

B.当t=0时,线圈平面恰好与中性面重合

C.当s时,穿过线圈的磁通量为最大值

D.有效值为V

4、对电容器能通过交变电流的原因,下列说法中正确的有

A.当电容器接到交流电源上时,因为有自由电荷通过电容器,电路中才有交变电流

B.当电容器接到交流电源上时,电容器交替进行充电和放电,电路中才有交变电流

C.在有电容器的交流电路中,没有电荷定向移动

D.在有电容器的交流电路中,始终没有电荷通过电容器

5、如图所示,在光滑水平桌面上有两个金属圆环,在它们圆心连线中点正上方有一个条形磁铁,当条形磁铁自由下落时,将会出现的情况是

A.两金属环将相互排斥

B.两金属环将相互靠拢

C.磁铁的加速度会小于g

D.磁铁的加速度会大于g

6、如图所示,A和B是电阻均为R的电灯,L是自感系数较大的线圈,其直流电阻也为R.当S1、S2闭合待电路稳定后,将S1断开,下列说法中正确的是

江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...(2)

2020~2020学年期中学业质量监测

高三英语

第I卷 (三部分,共85分)

第一部分 听力(共两节,满分20分)

第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

1. Where are the speakers going?

A. To New York. B. To Canada. C. To Mexico.

2. Why can’t Tim take Jenny’s shift?

A. He has a soccer game.

B. He is on vacation.

C. He has to go to a funeral.

3. What does the woman mean?

A. There is a bomb in the refrigerator.

B. They will probably run out of food.

C. More than enough food has been prepared.

4. What subject does the woman think less difficult?

A. Literature. B. History. C. Mathematics.

5. What did the woman study in college?

A. Business. B. Art. C. Spanish.

第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。

听第6段材料,回答第6、7题。

6. What happened to Miguel last weekend?

A. He lost his textbook.

B. He took care of his grandma.

C. His house burned down.

7. Why will Miguel be late to Ms. Perry’s office?

A. He has to buy his lunch.

B. He has to do his homework.

C. He has to make food for his grandma.

听第7段材料,回答第8至10题。

8. What does the man do for his job?

A. He cleans houses.

B. He does paperwork.

C. He sells houses.

9. When does the conversation take place?

A. On Thursday. B. On the weekend. C. On Friday.

10. What will the woman do?

A. Sell her house in Springfield.

B. Recommend the man to her friend.

C. Go to the man’s office tomorrow.

听第8段材料,回答第11至13题。

11. How old is Sam?

A. He’s in college.

B. He’s in high school.

C. He’s still a young kid.

12. What does Sam plan to do this summer?

A. Work at the pool.

B. Learn to skateboard.

C. Go to the lake with his mother.

13. What does Sam need help with?

A. Filling out job applications.

B. Shopping in a supermarket.

C. Paying for summer school.

听第9段材料,回答第14至17题。

14. Why does the woman always sleep in?

A. She doesn’t work.

B. She sets her own schedule.

C. She needs more sleep than most people.

15. When does the man get to work?

A. Around 7. B. Around 9. C. Around 10.

16. What does the man suggest to the woman?

A. She should get up earlier.

B. They should switch schedules.

C. She should learn to go to bed on time.

17. What will the speakers do today?

A. Go on a hike. B. Go to the movies. C. Go to work.

听第10段材料,回答第18至20题。

18. How do Uber drivers know where to go?

A. They call a phone number.

B. They request to know on the app.

C. A map shows them where people need cars.

19. Who mostly drives for Uber?

A. Former taxi drivers.

B. University students.

C. People who have other jobs.

20. What does Travis Kalanick predict?

A. Uber will totally replace taxis.

B. Cars will be able to drive themselves.

C. Prices for transportation will go up everywhere.

第二部分 英语知识运用(共两节,满分35分)

第一节 单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)

从每小题所给的四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。

21. When he was depressed, he felt thoroughly ______ from reality, unwilling to interact with the surrounding world.

A. dynamic B. deliberate C. divorced D. delicate

22. Oxidation is a process _______ a material or substance is changed after being exposed to oxygen and water in the air.

A. where B. that C. what D. when

23. In 1921, Ireland split off from Britain to form an independent country, and the Irish ______ a new flag for the old one.

A. replaced B. substituted C. resigned D. submitted

24. Many students choose to do voluntary work in the gap year, which not only broadens their views, but also adds a whole new _______ to their life.

A. inspiration B. reaction C. ambition D. dimension

25. _____ himself to being hired out to feed pigs, the young man realized that he had been a fool and then went home.

A. Having reduced B. Reduced

C. Having been reduced D. Being reduced

26. In South-East Asia, many farmers cannot afford _____ farm equipment, such as tractors, so most of the work is done with human labor.

A. clumsy B. compulsory C. concrete D. conventional

27.  We won’t continue the project until some thorough research ______.   

A. will have been done     B.  has been done   

C. will be done      D. had been done 

28. On account of the high interest rates, the developing country is always struggling to _____ its debt repayment, which weakens its development.

A. catch on to B. catch on C. catch up on D. catch up

29. One of the true tests of leadership is the ability to recognize a problem _______ it becomes an emergency.

A. when B. before C. after D. unless

30. The new job is not a promotion _____, but it can ensure you a bright future.

A. as such B. such as C. as yet D. as well

31. ______ being asked to pay for their study by their own, students are now having their fees paid by the state or by companies.

A. Other than B. Rather than C. Less than D. More than

32. It’s worth noting the fact _______ American children start saving early is likely more the result of their backgrounds than it is a sign of any special abilities that would lead to wealth.

A. where B. whose C. which D. that

33. Bolt, 31, _______ his final race in London on Aug 14, trying to get the gold medal for his country, when he tripped over.

A. has run B. ran C. is running D. was running

34. Recently, a group of scientists worked together to successfully “edit” a human embryo and remove a genetic mutation (变异) that _______ heart disease otherwise.

A. had led to B. would lead to

C. would have led to D. led to

35. _______. If you want to produce the best work, you need to take in the best ideas.

A. Garbage in, garbage out B. Pride hurts, modesty benefits

C. Well begun is half done D. Behind bad luck comes good luck

第二节 完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)

阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的四个选项中,选出最佳选项。

In late December, I went for a hike with my two daughters. And by hike I 36 we walked, climbed and slid for five hours 37 a thick, wet mountainous patch of Costa Rican jungle to get to what 38 to be a splendid waterfall.

My daughters are active and strong. And I thought I was too. But it became pretty 39 as we went on that while we were all falling and 40 with mud, laughing at the absurdity of it all, they got up more quickly and 41 our guide more easily. I was always the slowest and the 42 .

They’d wait for me if I got too far 43 , watching as I picked my way toward them. It 44 me of the first glimpses I had of my mom as someone weaker than I, like when she started to get out of breath walking across parking lots. It’s a slow 45 that happens gradually over decades, until one day you’re your mother’s mother making sure she eats dinner.

When the girls and I finally got to that waterfall, it was indeed 46 : a 40-feet wall of water crashing down with such energy that we had to 47 above the noise. We took off a few wet layers of clothing and jumped into the deep pool at the base. It was 48 , not because of coolness of the water, but because of the force of the 49 .

For a while we tried, the three of us kicking 50 , to see who could move a foot closer only to be driven back into the pack again. Then the youngest of us 51 how to navigate the sharp rock walls around the edges where the water was 52 and almost made it to the base of the falls.

We 53 up our stuff, arguing over who would return with the heaviest pack. I did not get a pass due to 54 . Hadn’t they seen me struggling back there?

Of course, that’s what every generation hopes for the next—that they’ll be able to take care of each other 55 you, that when you slow down, they’ll have each other.

36. A. thought B. meant C. believed D. guessed

37. A. across B. beneath C. through D. under

38. A. tended B. expected C. promised D. intended

39. A. controversial B. obvious C. impressive D. understandable

40. A. filled B. accompanied C. packed D. covered

41. A. kept up with B. put up with C. faced up with D. stood up with

42. A. sweatiest B. coldest C. strongest D. finest

43. A. apart B. ahead C. back D. out

44. A. informed B. reminded C. suspected D. accused

45. A. pace B. progress C. development D. shift

46. A. splendid B. disappointing C. peaceful D. fragile

47. A. quarrel B. scream C. speak D. shout

48. A. painful B. annoying C. shocking D. artificial

49. A. wind B. current C. nature D. river

50. A. wildly B. deliberately C. abruptly D. aimlessly

51. A. fell out B. turned out C. checked out D. figured out

52. A. rougher B. calmer C. tougher D. deeper

53. A. gathered B. put C. lifted D. fixed

54. A. competence B. age C. height D. size

55. A. besides B. except C. including D. without

第三部分 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项中,选出最佳选项。

A

word/media/image1.gif

56. According to the passage, we are supposed to __________.

A. try our best to reply to e-mails as soon as possible

B. avoid some annoying practices while e-mailing

C. delete improper expressions and patterns in e-mails

D. highlight our messages by using the techniques mentioned

57. What can we learn from the passage?

A. We can fill the subject line with Hey rather than leave it blank.

B. Times New Roman is so old-fashioned that we should change it.

C. Signing names, we can include name, title, social network links, etc.

D. When we offer congratulations to others, using caps is acceptable.

58. The underlined phrase “cry wolf” means “________”.

A. give a false alarm B. mark a wrong punctuation

C. have evil intentions D. express your sorrow

B

What do you do when somebody hurts you? Do you want to hurt that person back, or do you hold it against them for the rest of your life? If you answered “yes” to these questions, know that you are like most people. To forgive is something that most people generally have difficulty with.

People don’t forgive readily, because it is easier to hate than to forgive. Some people think to forgive is a sign of weakness, but actually to forgive takes courage and effort.

Forgiveness is a gift from a generous heart. It is not a reward for good behavior. It is not based on whether the person deserves it or whether the person has asked for it.

Besides, forgiveness is an act and a process, which often takes time. The deeper your pain, the longer it usually takes to completely forgive. It is an act because it is not just the words you say, but also your actions which show if you’ve truly forgiven someone.

Forgiveness is necessary because it releases you from the burden of bitterness and hate. It takes a lot of energy to hate and to keep that hate in place. Hate puts unnecessary stress on your body. It is a well-known fact, proven by numerous studies, that bitterness and hate can actually make you sick. The moment that affected people forgive and let go of their hate, they will start to get well. Forgiveness brings freedom, whereas revenge (报复) is neither sweet nor satisfying.

I have personal experience of this. I used to be very cynical about life and didn’t forgive easily. At the time, I also struggled in every area of my life. Things just didn’t seem to work out for me. It is as if everything that could go wrong, always went wrong. That was until somebody told me to take a look at my attitude. And when I forgave those who wronged me and changed my attitude, everything else changed. It didn’t happen overnight. It took a while, but I could see and feel the difference.

Are things not working out in your life, despite you doing all the “right” things? Is it possible that you are holding “unforgiveness” in your heart? It is worth thinking about. By Leonard J. Roost

59. Why is it hard for people to forgive?

A. Forgiveness means not giving in.

B. Forgiveness depends on good behavior.

C. Forgiveness needs good will from both sides.

D. Forgiveness requires courage and generosity.

60. What can we conclude from the text?

A. Hate may actually cause illness.

B. Revenge helps to reduce the hate in your heart.

C. When you feel sick, it makes it difficult to hate.

D. Hate goes away when you say you will forgive.

61. Which of the following shows the development of ideas in the passage?

A. B. C. D.

I: Introduction P: Point Sp: Sub-point (次要点) C: Conclusion

C

Some mice can easily remember where they hide food, but not those genetically engineered to develop Alzheimer’s disease. Like humans they become forgetful. By the time these mice are seven months old they are unable to remember, for example, which part of a maze they have explored before. Two months later, their brains are filled with protein “plaques” that also characterise the latter stage of the disease in humans.

Now researchers have managed to restore memories to mice with Alzheimer’s. This helps provide more evidence about how memories are lost during the early stages of the disease and may point to how, some time in the future, those memories might be brought back.

Susumu Tonegawa and his colleagues at the Massachusetts Institute of Technology used a technique known as optogenetics, which activates neurons (神经元) by shining light on them. As they report in Nature, the researchers prepared seven-month-old Alzheimer’s mice by injecting a harmless virus into the rodents’ dentate gyrus (齿状回区), a part of the hippocampus that helps to store fearful memories. The virus contains a gene for channelrhodopsin-2, a light-sensitive protein which forms pores (毛孔) in the cell membranes of neurons infected with the virus. These pores are closed in the dark, but open in response to blue light, flooding neurons with positively charged ions. The resulting pulse of current makes the neurons fire.

Using a standard lab test of memory, a mouse was placed in a box and given a small electrical shock to its feet. Normal mice remember this and freeze in fear if put back in the box the following day, but mice with Alzheimer’s jump about as usual. Yet when the researchers stimulated (刺激) the dentate gyrus of these mice with blue light, they also froze, suggesting that they were now able to recall the original shock.

Holding on to a fearful memory in the long term, however, requires the brain to strengthen the nerve connections that link memory of the box to experience of the shock. This long-term strengthening process goes away in the brains of Alzheimer’s patients. Consistent with this idea, the Alzheimer’s mice did not freeze when placed in the box but only when their neurons were illuminated (照射).

To help the Alzheimer’s mice keep their memory of the electric shock, the team flashed their dentate gyrus with blue light at 100 hertz, a frequency known to induce long-term strengthening. After this the Alzheimer’s mice froze in the box for at least six continuous days, suggesting they were able to remember the shock themselves.

Dr Tonegawa’s team found that stimulating neurons in the dentate gyrus other than those directly involved with holding the fear memory prevented Alzheimer’s mice from remembering their shocks in the long term. That suggests that unless the technique can be refined, deep-brain stimulation may not be effective.

62. Which of the following is the main finding of the research?

A. It provides more evidence and possible ways to recover lost memories.

B. It tells us the influence of lost memories on mice.

C. It proves that mice’s brains are full of protein “plaques”.

D. It provides us with the way to do the experiment.

63. Which of the following statements about hippocampus is true?

A. It is a light-sensitive protein.

B. It contains a gene for channelrhodopsin-2.

C. It helps to memorize bad experience.

D. It is a harmless virus injected into the mice.

64. _________ will NOT have the reaction of fear when placed in the box again?

A. Mice given an electrical shock B. Mice with Alzheimer’ disease

C. The mice stimulated by blue light D. The mice with neurons illuminated

65. Why is it hard for mice with Alzheimer to keep a fearful memory in the long run?

A. Because their brain can’t strengthen certain nerve connections.

B. Because the mice were given a small electrical shock to its feet.

C. Because their dentate gyrus need flashing with blue light at 100 hertz.

D. Because the nerve connections linking the memory disappear in the brain.

D

For the second time in two years, an American has won one of the most respected global awards in literature. At a ceremony in London on Tuesday night, George Saunders accepted the 2020 Man Booker Prize for Lincoln in the Bardo, his first novel.

The book is an impressive and experimental ghost story set in 1862. It explores the death of Willie Lincoln, President Abraham Lincoln’s 11-year-old son, who died of fever during the second year of the Civil War. Saunders, a Tibetan Buddhist, imagines Willie’s experiences in the “bardo,” a Buddhist state between the worlds of the living and the dead where Willie communicates with other dead souls, and where he watches his father visit his entombed body.

Writing in The Guardian earlier this year, Saunders described the process of creating the novel: “There is something wonderful in watching a figure appear from the stone, feeling the presence of something within you ... and also beyond you—something consistent, willful, kind and generous, that seems to have a plan, which seems to be: to lead you to your own higher ground.”

Saunders was the bookmakers’ favorite to win the award, but the victory by an American writer immediately after Paul Beatty claimed the prize for his novel The Sellout is controversial. Before 2020, the Man Booker was qualified only to writers from the Commonwealth and the Republic of Ireland. The decision to allow American writers to enter has disappointed authors including A.S. Byatt and Julian Barnes, who argue that the award’s main purpose was giving exposure to writers who were little-known in the broader American literary market. “The Americans have got enough prizes of their own,” Barnes told the Radio Times last year. Ron Charles, the book critic for The Washington Post, has also argued against the inclusion of Americans. “For any serious reader of fiction in this country,” Charles wrote in September, “the Americanization of the Booker Prize is a lost opportunity to learn about great books that haven’t already been publicly announced.”

Baroness Young, The Telegraph reported, stated that the judging panel was concerned only with the worth of the books on the shortlist(入围名单), which also included Mohsin Hamid’s refugee parable Exit West, Paul Auster’s complex epic 4321, Emily Fridlund’s coming-of-age tale The History of Wolves, and Fiona Mozley’s rural fable Elmet. “We’re only concerned with the book and what that book is telling us,” Young said. “Nationality is just not an issue.”

For Saunders, the prize is an extraordinary recognition of his first attempt into full-length novels. The 58-year-old writer was previously best-known for his short stories, which have won him four National Magazine Awards for fiction and a MacArthur Fellowship. He came to writing relatively late in life after studying geophysical engineering and working as a technical writer until 1996. The idea for Lincoln in the Bardo came to him, he wrote in The Guardian, during a visit to Washington, D.C., when his wife told him the story of a grief-stricken President Lincoln visiting Willie’s tomb to hold his son’s body. Saunders has often noted that the experience of writing for him feels like a way to transform pain and division into something positive. The author Zadie Smith, speaking with Saunders for Interview, noted that “what sets him apart is his willingness not only to go into the heart of darkness but to suggest possible routes out.”

66. Ron Charles’ words intended to tell us that ________.

A. Saunders’ novel Lincoln in the Bardo was not serious

B. the Man Booker shouldn’t include works written by American

C. the Man Booker lost the opportunity to learn about great works from America

D. the judging panel was concerned only with the worth of books

67. Which of the following writers is probably from the UK?

A. Mohsin Hamid. B. Paul Beatty. C. Julian Barnes. D. Emily Fridlund.

68. Baroness Young gave some examples of the shortlist to illustrate _______.

A. the prize was awarded based more on content than on nationality

B. people should pay more attention to the nationality of the writers

C. the Telegraph supports Baroness Young’s opinion on the books on the shortlist

D. 4321, The History of Wolves and Elmet were of the same significance as Exit West

69. What gave Saunders the inspiration to write the novel Lincoln in the Bardo?

A. The experience of travelling in Washington D.C.

B. To lead himself to his own higher ground.

C. To go into the hearts of darkness and to suggest possible routes out.

D. His wife’s description of Lincoln holding his son’s body.

70. According to the last paragraph, which one of the following statements is true?

A. Lincoln in the Bardo is Saunders’ first writing.

B. Saunders won four National Magazine Awards for novels.

C. Zadie Smith thinks highly of Saunders.

D. Saunders is only known for his short stories.

第Ⅱ卷 (两部分,共35分)

第四部分 任务型阅读(共10小题;每小题1分,满分10分)

请认真阅读下列短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单词。

注意:每个空格只填1个单词。请将答案写在答题纸上相应题号的横线上。

Tourism broadens the thinking of the traveler and leads to culture contact between the hosts and guests from far-off places. This can benefit the locals, since tourists bring culture with them.

Tourism may help to preserve local customs, as when traditional shows, parades, celebration and festivals are put on for tourists. The musicals, plays and serious drama of London theatres and other kinds of nightlife are largely supported by tourists. Such events might disappear without the stimulus of tourism to maintain them.

On the other hand, tourism often contributes to the disappearance of local traditions and folk songs. Churches, temples and other similar places are treated as tourist attractions. This can be at the expense of their original function: how many tourists want to worship in the middle of a flow of atheist invaders (无神论侵犯者) ? Who would want to pray while curious onlookers walk back and forth with guide books, rather than prayer books in their hands?

Tourism may bring other indirect cultural consequences. Anxiety which already exists between ancient and more modern ways may be deepened by tourists" ignorance of local customs and beliefs. Tourists, if not actually richer, often seem more well-off than natives. The former may therefore feel superior, leaving the latter embarrassed about their lifestyles. The result may be an inferior feeling which hardly helps the sense of identity which is so important to regional culture. The poverty of locality can look even worse when contrasted with the comfortable hotel environment where the average life expectancy is 75 years, may well cause anger in Sierra Leone , where the local population can expect to live to no more than 41 years. The relative prosperity (繁荣) of tourism may encourage crime. In Gambia, unemployed young people offer to act as guides in return for money. When the tourism season is over they can no longer get wages that way so that they turn to stealing from the locals. All this affects the local social life and culture badly.

Culture erosion (侵蚀) can also take place at more unnoticeable levels. Greek villagers traditionally prided themselves on their hospitality (好客). They would put up travelers for free, feeding them and listening to their stories. To take money would have been a disgrace. That has changed now. Tourists exist to be exploited. Perhaps this is hardly surprising if the earnings from one room rented to a tourist can exceed a teacher"s monthly salary.

第五部分 书面表达(满分25分)

请阅读下面文字和图片,并根据要求写一篇150词左右的文章。

Technology has linked us in ways we never could have imagined. We have the power to use social networking sites to communicate with friends across the country or the world at our fingertips. But as we have become ever more addicted to our smartphones and tablet computers, some people have felt the need to go offline by taking a digital detox (戒毒) break.

However, a recent study showed that despite their best efforts, the majority of respondents have failed to turn off their smartphone or tablet computers while they have been away.

“Our over-reliance on technology has come at a price, with travelers feeling unable to escape social media,” Lonely Planet, the world’s largest travel guide brand, noted.

【内容要点】

1. 用约30个单词概述以上文字内容和图片信息;

2. 谈谈你对这一现象的看法并说明原因;

3. 你认为在生活中应当如何处理人和科技的关系。

【写作要求】

1. 写作过程中不能直接引用原文语句;

2. 作文中不能出现真实姓名和学校名称;

3. 不必写标题。

【评分标准】

内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。

_________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________


2020~2020学年期中学业质量监测

参考答案

1—5 CACAB 6—10 CACAB 11—15 BBABA 16—20 BACCB

21—25 CABDA 26—30 DBCBA 31—35 BDDCA

36—40 BCCBD 41—45 AACBD 46—50 ADCBA 51—55 DBABD

56—58 BDA 59—61 DAB 62—65 ACBD 66—70 BCADC

71. develops / promotes / benefits 72. events / activities / performances

73. costs 74. embarrassment

75. looked 76. short(er) / low(er)

77. crime(s) 78. accommodation(s)

79. rented 80. shamefully / disgracefully

The two sections reveal that people are now so addicted to modern technology that they find it hard to give themselves digital detox, even though they have tried their best.

Nowadays, it is common that people use electronic devices almost everywhere, because it is convenient for people to carry such devices. What’s more, with the development of technology, electronic devices now have many more useful functions, such as camera, dictionary, and many useful apps, which help us get to know the outside world and make our life easier. However, the disadvantages are also obvious. They will distract us from our study and life. Besides, using them too much will do harm to our health.

In my opinion, the most important thing is how to use it in a right way and do not disturb others. In addition, we should learn to be self-discipline and not be a slave to it. (150 words)

Text 1

W: You don’t need the snow boots you bought in Canada. We are only going to be in Mexico for two days! (1) We will probably be at the beach all weekend.

M: When we went to New York, I was uncomfortable the whole time. This time, I want to be prepared.

Text 2

W: Hey, Tim. My uncle died last weekend. His funeral is on Thursday, so I can’t work. Can you work for me tomorrow?

M: Sorry, Jenny, but I have a soccer game on Thursday. (2) You should ask Melinda to take your shift. I think she got back from vacation yesterday.

Text 3

M: Do you think we have made enough food for the party?

W: The refrigerator is about to explode. (3)

Text 4

M: According to the report, about 90 percent of the students did quite well in history, but only 70 percent in literature.

W: Well. I still think that history is a little more complicated than literature. (4)

Text 5

W: I should have studied business in college. I can’t find a job, even though I went to a very good college!

M: Yes, everyone I know who studied business has a job. Why did you decide to study art? (5)

W: I liked Spanish, but I thought I could get a job at a museum if I studied art.

Text 6

W: Miguel, why haven’t you finished your science homework all week?

M: I’m sorry, Ms. Perry. My house burned down last weekend. (6) My family and I have been sleeping at my grandma’s all week. I’m very stressed. I can’t do my homework because my grandma’s house is so loud and I lost my textbook.

W: Oh, no! Let’s talk more about it during lunch. Can you come to my office then?

M: Yes, but I might be a little late. My grandma’s kitchen is too small to make food, so I need to buy lunch. (7)

Text 7

M: OK, just sign your name right here on this line, and you’ll officially own your house! (8)

W: Excellent! I can’t believe I just bought a house! When can I move in?

M: The previous owners need to clean the house this weekend, but you can move in on Monday morning. Do you have the keys?

W: No, I don’t have the keys. Can I pick them up from your office tomorrow? (9)

M: My office isn’t open on Fridays, (9) but I can bring them to you this weekend. Do you have all the copies of these important papers?

W: Yes. I have a question. Do you sell houses in Springfield, too? My friend wants to sell his house and I’d love to recommend you. (8) (10)

M: Yes, I do. Thanks for the recommendation! (10)

Text 8

W: Sam, I think it’s time for you to get a summer job. When I was your age, I started working at the pool.

M: Mom, I really don’t have time to work this summer. I am going to go to summer school and I need to practice skateboarding. (12) Also, I want to go to the lake with Jeremy.

W: Well, how are you going to pay to go to the lake? You are getting too old for us to give you money. You’re not a young kid anymore! Also, college is very expensive these days. You should start saving money now — college is only three years away! (11)

M: OK, I’ll apply for some jobs this weekend. Can you help me fill out job applications? (13)

W: Yes, I will help you. You should get an application from the supermarket on Walnut Street. Ms. Jacobs told me they are hiring students this summer.

Text 9

M: What time do you usually get up in the morning?

W: I sleep in every morning, sometimes until 11 or 12.

M: Are you serious? I get up at 5 every morning to go to the gym, and then I get to work around 7. (15)

W: Well, I work from home, so I can set my own hours. I usually work until midnight or 1 in the morning, and then I like to sleep in. (14)

M: I like to be in bed around 9 or 10 at night so I can get enough sleep. Our schedules are very different! You’re lucky that you get to set your own schedule, but I could never sleep that late. I’m definitely a morning person.

W: And I’m definitely a night person. Waking up early is so terrible.

M: Maybe we should switch schedules for a week! (16)

W: No way! I would never want your schedule.

M: Very funny... What are you doing today?

W: Well, it’s Saturday, so I was thinking of taking a hike. Would you like to come? (17)

M: Sure. (17) Can we go to see a movie afterwards?

W: I don’t really like movies, actually. Can we do something else?

M: Sure, but I have to work tomorrow, even though it’s Sunday, so I do need to be home around 9.

Text 10

Uber is an international transportation company. Its main office is in San Francisco, California, in the United States. Uber created an app for cell phones that lets customers request a private car. Uber works in a unique way. When a customer requests a car, a car will come pick them up very quickly. The drivers of these cars have maps on their cell phones that show them where people are requesting to be picked up. (18) In major cities, it will often take less than three minutes to be picked up by an Uber driver. Uber is similar to a taxi service. However, Uber drivers aren’t taxi drivers and they can use their own cars. Most Uber drivers have more than one job. (19) In many countries, taxi drivers have been angry at Uber because they think the service is not safe and it is against the law. Also, when there are many people requesting an Uber car at the same time, the price goes up. Many people think this is unfair. Travis Kalanick is the founder of Uber. He has said that one day, Uber cars will be self-driving. In other words, Uber cars will be driven by computers, not people. (20) The company has started working with scientists from Carnegie Mellon University to develop this technology.

江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...(3)

江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...(4)

word/media/image1_1.pngword/media/image1_1.png**==(本文系转载自网络,如有侵犯,请联系我们立即删除)==**word/media/image2_1.pngword/media/image1_1.pngword/media/image1_1.pngword/media/image1_1.pngword/media/image1_1.pngword/media/image1_1.png

2018届高三期中学业质量监测试卷

物 理

第Ⅰ卷(选择题 共38分)

一.单项选择题,本题包括6小题,每小题3分,共18分.在每小题给出的四个选项中,只有一个选项正确.选对的得3分,选错或不答的得0分.

1.如图所示,平行板电容器两极板M、N间距为d,两极板分别与电压为U的恒定电源两极相连,则下列能使电容器的电容减小的措施是

A.减小d

B.增大U

C.将M板向左平移

D.在板间插入介质

2.宇航员王亚平在“天宫1号”飞船内太空授课时,指令长聂海胜悬浮在太空舱内“太空打坐”的情景如图.若聂海胜的质量为m,距离地球表面的高度为h,地球质量为M,半径为R,引力常量为G,地球表面的重力加速度为g,则聂海胜在太空舱内受到重力的大小为

A.0   B.mg C. D.

3.质量为m的物体用轻绳AB悬挂于竖直墙壁上,今用水平向右的拉力F拉动绳的中点O至图示位置.用T表示绳 OA段拉力的大小,在拉力F由图示位置逆时针缓慢转过90o的过程中,始终保持O点位置不动,则

A.F先逐渐变小后逐渐变大,T逐渐变小

B.F先逐渐变小后逐渐变大,T逐渐变大

C.F先逐渐变大后逐渐变小,T逐渐变小

D.F先逐渐变大后逐渐变小,T逐渐变大

4.如图所示,x轴在水平地面上,y轴在竖直方向.图中画出了从y轴上不同位置沿x轴正向水平抛出的三个质量相等小球a、b和c的运动轨迹.小球a从(0,2L)抛出,落在(2L, 0)处;小球b、c从(L, 0)抛出,分别落在(2L,0)和(L,0)处.不计空气阻力,下列说法正确的是

A.b的初速度是a的初速度的两倍

B.b的初速度是a的初速度的倍

C.b的动能增量是c的动能增量的两倍

D.a的动能增量是c的动能增量的倍

5.如图所示,为某示波管内的聚焦电场,实线和虚线分别表示电场线和等势线.两电子分别从 a、b两点运动到c点.a、b两点的场强大小分别为Ea和Eb,电势分别φa和φb,电场力对两电子做功分别为Wa和Wb,两电子在a、b两点的电势能分别为Epa和Epb.则

A.Ea

江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...(5)

高三语文周练(11)

一、语言文字运用(15分)

1.依次填入下列横线处的词语,最恰当的一组是(3分)

(1)时下,概括中国教育病症最流行的______莫过于“应试教育”。

(2)你们这样对待远道而来的客人,________太不礼貌了吧。

(3)外交部发言人表示中国海监船进入钓鱼岛海域活动_______。

A.词语 不免 无可厚非 B 词汇 不免 无可厚非

C.词汇 未免 无可非议 D. 词语 未免 无可非议

2.下列各项与“冬尽梅花点点”对仗工整的一项是(3分)

A.万户杨柳依依 B.千家喜气洋洋

C.春回爆竹声声 D.春来微风缕缕

3.午宴上,某中学生遇到父母的朋友劝酒,下列回应得体的一项是(3分)

A.下午还有两门考试呢,别劝了,行不?

B.谢谢足下,家父从来不准许我喝酒。

C.不喝,不喝。中学生不是不能喝酒吗?

D.谢谢,谢谢!我年龄还小,不能喝酒。

4.依次填入下面一段文字横线处的语句,衔接最恰当的一组是(3分)

信息时代给人们带来了一种新的极其便捷的阅读方式,那就是网络阅读。网络阅读远远超越了传统的阅读概念, 。因此,阅读的趣味性大大提高,吸引力更强,影响力更大。

①能够对文字、图片、影像、声音等信息形态进行有机的合成

②能够更好地满足人们沟通交流的需求

③与传统阅读相比,信息更加全面,视野更加开阔,也更直观、更逼真

④提供读、看、听三方面的内容

⑤它改变了单一的文字或静态的图像的表现形式

⑥还具有共享性、开放性和互动性

A.③②⑤④①⑥ B.③⑥⑤①②④ C.⑤①④③⑥② D.⑤④③②①⑥

5.下列名著中描写的人物对应正确的一项是(3分)

①俊眼修眉,顾盼神飞,文采精华,见之忘俗。(《红楼梦》)

②身长七尺五寸,两耳垂肩,双手过膝,目能自顾其耳,面如冠玉,唇若涂脂。(《三国演义》)

③身长九尺,髯长二尺;面如重枣,唇若涂脂;丹凤眼,卧蚕眉:相貌堂堂,威风凛凛。(《三国演义》)

④面若中秋之月,色如春晓之花,鬓若刀裁,眉如墨画,面如桃瓣,目若秋波。(《红楼梦》)

A.王熙凤 刘备 张飞 贾宝玉

B.贾探春 刘备 关羽 贾宝玉

C.贾探春 诸葛亮 关羽 贾迎春

D.王熙凤 诸葛亮 张飞 贾迎春

二、古诗词鉴赏(11分)

6.阅读下面的这首宋词,然后回答问题。

浪淘沙

石孝友

好恨这风儿,催俺分离!船儿吹得去如飞,因甚眉儿吹不展?叵耐风儿!

不是这船儿,载起相思?船儿若念我孤恓①?载取人人②篷底睡,感谢风儿!

注:①孤恓(xī):孤寂烦恼之意。②人人:即那人。

(1)开篇说“好恨这风儿”,结尾又说“感谢风儿”,请说明缘由。(3分)

(2)“船儿吹得去如飞,因甚眉儿吹不展”两句运用什么手法?表达什么情感?(4分)

(3)分析这首词的语言风格。(4分)

三、名句名篇默写(8分)

7.补写出下列名句名篇中的空缺部分。

(1) ,百年多病独登台。(杜甫《登高》)

(2)此情可待成追忆, 。(李商隐《锦瑟》)

(3) ,以手抚膺坐长叹。(李白《蜀道难》)

(4)夫列子御风而行,泠然善也, 。庄子(《逍遥游》)

(5) ,鸟鸣山更幽。(王籍《入若耶溪》)

(6)黄钟毁弃, ;谗人高张,贤士无名。(屈原《楚辞》)

(7) , 。东船西舫悄无言,唯见江心秋月白。

(白居易《琵琶行》)

四、现代文阅读(18分)

阅读下面的作品,完成8~10题。

山水画中的地质学

赵野木

①我国很早就出现了专门描绘自然山川之美的风景画,我们习惯叫“山水画”。山水画滥觞于六朝,独立于隋朝,发展于唐代,至五代进入高峰阶段,经两宋至元朝,成为居统治地位的画种。

②中国山水画一开始就重视写生,以自然为师。盛唐画家张璪说:“外师造化,中得心源。”“师造化”就是向大自然学习,研究表现自然的技法。由于各位画家所居地域不同,山石结构不同,因而创造出不同的山石画法,其中主要是皴法[注]。在我国古代著名的绘画技法书《芥子园画传》中列举前人的皴法就有近二十种:披麻皴、乱麻皴、大斧劈、小斧劈、雨点皴、荷叶皴、解索皴、乱柴皴等等。用这些皴法创作的山水画不是自然的简单摹拟,而是山水风貌的再现,是经过艺术加工的山水。

③相传唐朝的李思训创立了小斧劈皴。宋代李唐“扩思训之皴而尽笔力以驰之,又变小斧劈为大斧劈”。范宽常用解索皴,他画的是终南山风光。元四大家之一倪云林首创折带皴,这位无锡人画的是太湖边上的石头。他的画横皴如迭糕,和太湖边石头上的层理相符。清代大画家石涛提倡“搜尽奇峰打草稿”,创造出拖泥带水皴,山水画又出现一番新的天地。

④这种种的山石皴法从自然科学角度来看,是否反映了一些地质规律呢?我们的地质学家看到古代的山水画和《芥子园画传》中的图,能大致指出画的是哪种岩石:折带皴画的是水平层理的沉积岩和变质岩中的板岩;大斧劈皴画的山石可能是坚硬的花岗岩;解索皴画的是玄武岩山体;云头皴画的是风化的片岩;鬼皮皴画的是剥蚀特别厉害的沙岩。

⑤画家根据不同对象运用不同的画法。对象有变动,画法也会不同。火山的爆发、地震的发生往往会使地壳发生巨大的变动。一般地说,比较韧性的岩石如薄页岩或泥质岩石在受力不大的情况下容易发生弯曲变形,地质学上称为“褶皱”。比较脆性的岩石或厚层块状岩石如花岗岩、石灰岩受力较大时容易断裂变形,倾斜甚至直立,再经风化剥蚀作用,就会出现杂乱无章的奇形怪状。面对这样的山石再用表现垂直节理的披麻皴和表现水平层理的折带皴就不行了,而运用乱柴皴和乱麻皴等画法就比较合适。那些风化后的砂岩、砾岩、石灰岩等情况就更复杂些。

⑥这些皴法只是表现自然山石手法的一部分。自然界中的山岩,千番模样,万种风姿,光用这二十来种皴法是不能表现完全的,必须不断地丰富、创新。山水画的成熟过程就是画家用笔从简单到复杂的丰富过程。因此可以说,山水画的历史就是皴法不断发展的技法史。历史上凡有成就的画家,必定是不落前人窠臼,探索新的技法,表现新的山水的人。现代画家傅抱石画华山偏不用前人的荷叶皴,而创了一种大气磅礴的抱石皴,把华山的“雄伟”表现得更为理想。另一位画家石鲁在陕北黄土高原上也创出了一种表现黄土高原的新的皴法。

⑦被称为“现代绘画之父”的法国画家塞尚曾说过:“为了画好一张风景画,应先明了地质学上的地层。”中国古代画家并不一定懂得地质学,但他们凭着自己精确的观察,发现了山石结构、地质构造的不同,探求出新的画法去表现自然。如果今天的山水画家能够多学习一些地质知识,对绘画一定大有裨益。

(选自《中国现代科学小品选》,江苏科学技术出版社,有删改)

【注】皴法:国画画山石时,勾出轮廓后,为了显示山石的纹理和阴阳面,再用淡干墨侧笔而画。

8.第②段说“用这些皴法创作的山水画不是自然的简单摹拟,而是山水风貌的再现,是经过艺术加工的山水”,你如何理解?(6分)

9.简析第③段在全文中的作用。(6分)

10.古今山水画家为什么要不断发展山水画的皴法?请结合文意分析。(6分)

高三语文周练(十一)

选择题(每题3分,共15分)

6.(1)(3分)

(2)(4分)

(3)(4分)

7.(1) (2)

(3) (4)

(5) (6)

(7) (8分)

8.(6分)

9.(6分)

10.(6分)

高三语文周练(十一)答案

1.D(词语:指词和词组的个体。词汇:一种语言里所使用的词和固定词组的总称,也指一个人、一部作品或一个领域所使用的词和固定词组,如鲁迅的词汇、《红楼梦》的词汇。

不免:免不了。表示由于某种原因而自然导致某种结果,结果可以是已经出现的,也可以是未出现的。未免:不能不说是,表示不以为然。虽然是否定,但口气比较委婉。无可厚非:不可过分指摘,表示虽有缺点,但是可以原谅。无可非议:没有什么可以指摘的,表示言行合乎情理。)

2.C(对联要字数相等,断句一致。内容相关,上下衔接;位置相同,词性相同;平仄相对,仄起平收)

3.D(A.“别劝了,行不?”是对劝酒人的诘问,不得体。B.“足下”是书面语,不宜用在口语场合。C.“不喝,不喝”语气生硬,“不是不能……吗”反问不得体。)

4.C(⑤中有主语“它”,而“它”指代的是横线前面的“网络阅读”,所以列为第一句;接下来应该是①④,因为先“合成”再“提供”。③紧跟在④后面写内容,然后是⑥写特性,最终满足人们沟通的需求。)

5.B

6.(1)①主人公认为是风吹得船去如飞,让离别更快,所以“恨”。(1分)②最后又祈求风把那人吹载到我的船篷中,故曰:“感谢风儿”。(1分)③风本无情意,因人之情意而顿生情趣。(1分)

(2)①上句用夸张手法埋怨分别之快,(1分)②下句侧面交代作者的愁颜不展,(1分)③两句借对风的责备表达离别时的不舍和痛苦之情(2分)。(意思:该死的风儿,既然你能把船儿吹得像张了翅膀一样飞去,那你为什么不把我的眉结吹散?)

(3)①通俗。这是一首俚俗之作,通篇以白话入诗,显得直白朴实。②风趣。催他与恋人分别的并不真是风,然而他却故意怪罪于风,读来无造作之痕,有生动之趣。(每点2分,风格特点各1分,分析各1分)

7.(1)万里悲秋常作客(2)只是当时已惘然(3)扪参历井仰胁息(4)旬有五日而后反(5)蝉噪林逾静 (6)瓦釜雷鸣(7)曲终收拨当心画,四弦一声如裂帛(8分)

8.①这是对前文“外师造化、中得心源”进一步的解释,既有客观的因素,也有主观的成分。②山水画中的皴法画表现了一定的地质风貌,但又不等于地质原貌。

9.①在结构内容上承上启下,是对上文《芥子园画传》皴法种类的进一步解说,同时又为下文地质学中的不同区域的地层进行铺垫,顺理成章地引出地质规律的话题。

②运用举例子的方法,从侧面证明下文的岩石地层的复杂性。又使得语言不枯燥。

③说明认识事物要不断地创新,今天的山水画家要学习一些地质知识的必要性。

10.①中国古代山水画一开始就有重视写生、以自然为师的传统。不同画家居于不同区域,必须要有所创新。②大自然是千番模样、万种风姿的,已有的山水画法还远远不能表现出大自然山石的多种风貌,必须不断丰富创新。③要成为有成就的画家,必定要不落前人窠臼,探索新的技法,表现新的山水。④今天的山水画家如果能够多学习一些地质知识,发现更多山石结构、地质构造的不同,对绘画一定大有裨益。

江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...(6)

江苏省丹阳高级中学2005届高三英语二模试卷

笔试试卷 2005.4.15

第一卷(三部分,共115分)

第一节(共5小题; 每小题1.5分,满分7.5分)

听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A,B,C三个选项中选中最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

1. What do we know about the woman?

A. She also wants to watch the game.

B. She’s afraid that the man won’t do anything

C. She’s unhappy that the man will watch the game

2. What are the two speakers talking about?

A. Products of Italy B. Price of the suitcase. C. Leather made in Italy

3. How many people visited the man’s office yesterday?

A. None B. Four. C. Five.

4. What are the two speakers?

A. Teachers. B. Students. C. A student and a teacher.

5. Where is the woman’s grandma now?

A. At home. B. In a hospital. C. In a hotel.

第二节(共15小题; 每小题1.5分,满分22.5分)

听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前, 你将都有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟。听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间.。每段对话或独白读两遍。

听第6段材料,回答第6至7题。

6. How soon will the ambulance and the police car arrive there?

A. In 4 minutes. B. In 6 minutes. C. In 10 minutes.

7. What can we learn about the accident?

A. A woman was injured B. The taxi was damaged. C. The truck driver was hurt.

听第7段材料,回答第8至11题。

8. What did the woman lose?

A. A book. B. A handbag. C. Some paper.

9. When does the conversation probably take place?

A. In the morning. B. At noon. C. In the afternoon.

10. Where did the woman go first?

A. The shop. B. The restaurant. C. The police station.

11. What does the man suggest the woman do?

A. Ask her friend for help.

B. Go back to the police station.

C. Phone the manager of the restaurant.

听第8段材料,回答第12至14题。

12. How did the Parkinsons find their trip to Costa Rica?

A. Good. B. Tiring. C. Expensive.

13. What do we know about the hotels?

A. They have good service.

B. They’re very expensive.

C. They have few people speaking English.

14. What is worth buying in Costa Rica?

A. Bags. B. Jewelry. C. Clothing.

听第9段材料,回答第15至17题。

15. When will the woman have exams?

A. Next month. B. Next week. C. Tomorrow.

16. What will happen if the woman fails in the exams?

A. She will lose face.

B. The school will force her to leave.

C. She will not get any more money.

17. How does the woman feel after the talk?

A. More worried. B. More excited. C. More certain.

听第10段材料,回答第18至20题。

18. Where is the speaker now?

A. In the TV station.

B. In the building on fire.

C. In front of the building on fire.

19. Why did Susan O’Connor start crying?

A. Her house was destroyed by the fire.

B. Her baby was in the burning house.

C. Her dog was killed by the fire.

20. What do we know about the dog?

A. He saved the baby.

B. He was burnt to death.

C. He was saved by the woman.

第二部分:英语知识运用(共两节,满分45分)

第一节 单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)

从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

21. —Jenny, I think I’ll just have some coffee for a change.

— . The coffee I bought yesterday is in the cupboard.

A.Change it, please B.Never mind

C.With pleasure D.Help yourself

22. Helen always helps her mother even though going to school ______ most of her day.

A. takes up B. makes up C. saves up D. puts up

23. He never thought that the success came he least expected it.

A. while B. when C. until D. since

24. Judging from _______ look on his face, he must have _______ news of great excitement to tell us.

A. the; a B./;/ C. the; the D. the;/

25. In China graduates go abroad to have a further study every year .

A.a great deal of B.many a C.a great many of D.masses of

26. Peasants earn their living by selling agriculture in China.

A.cost B.food C.products D.production

27. In order to change attitudes _____ migrant workers, the government is bringing in new laws.

A. about B. of C. towards D. on

28. With all his time to his teaching work, the professor cared little about his own children.

A.devoting B.devoted C.having devoted D.to devote

29. The boy came in, with a look on his face.

A.rush , surprising B.run, surprised

C.rushing, surprised D.running, surprising

30. I think you’ve got to the point a change is needed, otherwise you’ll fail.

A.when B.which C.where D.there

31. Diligently as I work, I’m fully aware that another two weeks necessary for me to finish the paper.

A.are B.is C.will have been D.might be

32. In many experts’ eyes, the girl to be a good dancer if she is well trained in an art school.

A.expects B.allows C.wishes D.promises

33. --- It’s too noisy. What is happening?

--- Two men are fighting. Let’s go and _____ them _____.

A. break; down B. break; up C. break; into D. break; off

34. --- ______, I can’t understand what you’ve just told us.

--- Don’t worry! The lecture _____ by Mr. Li tomorrow will give you more explanations.

A. To tell you the truth; to be made B. Telling you the truth; to be made

C. To tell you the truth; being made D. Telling you the truth; will be made

35. --- Do you regret having left your first job?

--- Why should I? I _____ as much, but I enjoy more of my present one.

A. didn’t earn B. don’t earn C. hadn’t earn D haven’t earned

第二节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)

阅读下面短文,掌握其大意,然后从36—55各题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

We suffer from a lack of role models and shared causes. This is part of 36 , I think, that many young Asian-Americans (亚裔美国人) continue to assimilate (同化) into American 37 as doctors, scientists and engineers. Our struggle is individual but 38

common. Ours is a limited version of the American Dream. While I can struggle for 39

into Harvard (哈佛大学) and become the talk of the Korean mothers in my hometown, God forbid that I aim much further than that — 40 fame as a writer or perhaps president of America .

I wish more than anything else to feel like part of something 41 than myself and my personal goals, part of a larger culture. Unfortunately, by 42 to America my parent sacrificed (牺牲) the cultural legacy (遗产) they would have passed on to me. When I visited

43 last summer, I was 44 by many people for never learning how to speak Korean and for turning my back on their 45 . Taxi drivers would 46 to stop for me because they knew from my 47 where I had come from.

And 48 , in spite of the 17 years spent in this country, I have realized the fact I am not completely 49 . Recently, a black man called me a “little Jap” in a men’ s room, and a

50 woman on the street told me “go back to Thailand.” Americans, I think, feel a(n) 51

to keep Asian-Americans at a distance. With 52 numbers of Asian-American 53

applying to top colleges, many white students have begun to complain about Asian-American hardworking spirit and competitiveness, 54 us “Asian nerds (讨厌的人)”. Many Americans

55 this as part of a larger “Asian invasion” following Japan an export success in America.

36.A.facts B.reasons C.results D.things

37.A.country B.city C.land D.society

38.A.hardly B.frequently C.obviously D.always

39.A.scholarship B.citizenship C.admission D.arrival

40.A.toward B.near C.between D.among

41.A.more B.better C.larger D.longer

42.A.going B.traveling C.flying D.coming

43.A.Japan B.China C.Korea D.Thailand

44.A.looked down upon B.looked up at

C.looked at D.looked into

45.A.eyes B.face C.country D.culture

46.A.like B.refuse C.turn D.want

47.A.skin B.clothes C.face D.head

48.A.also B.so C.yet D.then

49.A.hated B.looked C.treated D.welcome

50.A.homeless B.careless C.selfless D.shy

51.A.fear B.need C.interest D.hate

52.A.growing B.expanding C.developing D.jumping

53.A.people B.citizens C.students D.foreigners

54.A.calling B.telling C.asking D.enjoying

55.A.make B.decide C.consider D.treat

第三部分:阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

【 A 】

We are all called upon to make a speech at some point in life, but most of us don’t do a very good job. This article gives some suggestions on how to give an effective speech.

You have to give a speech, and you’re terrified. You get nervous, you forget what you want to say, you stumble over words, you talk too long, and you bore your audience. Later you think, “Thank goodness, it’s over. I’m just no good at public speaking. I hope I never have to do that again.”

Cheer up! It doesn’t have to be that bad. Here are some simple steps to take the pain out of speech making. Ask yourself the purpose of your speech. What is the occasion? Why are you speaking? Then, gather as many facts as you can on your subject. Spend plenty of time doing your research. Then spend plenty of time organizing your material so that your speech is clear and easy to follow. Use as many examples as possible, and use pictures, charts, and graphs if they will help you make your points more clearly. Never forget your audience. Don’t talk over their heads, and don’t talk down to them. Treat your audience with respect. They will appreciate your thoughtfulness.

Just remember: be prepared. Know your subject, your audience, and the occasion. Be brief. Say what you have to say and then stop. And be yourself. Let your personality come through so that you make person-to-person contact with your audience.

If you follow these simple steps, you’ll see that you don’t have to be afraid of public speaking. In fact you may find the experience so enjoyable that you volunteer to make more speeches! You’re not convinced yet? Give it a try and see what happens.

56.The main idea of this article is that .

A.you can improve your speaking ability

B.a poor speaker can never change

C.you should always make a short speech

D.it is hard to make a speech

57.Paragraph 2 implies that .

A.many people are afraid of giving a speech

B.many people are happy to give a speech

C.many people do not prepare for a speech

D.many people talk too long

58.The phrase “talk over their heads” means .

A.speak too loudly

B.look at the ceiling

C.look down upon them

D.use words and ideas that are too difficult

59.All of the following statements are true except that .

A.few people know how to make good speeches

B.a lecturer does not need to organize his speech

C.research is important in preparing a speech

D.there are simple steps you can take to improve your speaking ability

60.The title for this passage may be “ ”.

A. Do Not Make a Long Speech

B. How To Give A Good Speech

C. How To Prepare For A Speech

D. Try To Enjoy A Speech

【B】

Alexis was hot and tired. With rage(愤怒)in her voice she shouted,“Pull me up! I give up. I hate this. This is stupid!” It was at that moment when Jason, the adviser on the trip, looked at me and said, “Ed, I’ m going to go down and talk with her.” I then shouted down to Alexis, “Hold on! You can do this. We know you can!”

Jason grasped another rope, put this climbing harness(系带)on and began to move down the cliff. Within moments Jason was beside Alexis. She had her cheek directly against the face of the rock with her feet barely resting on a small piece of the cliff that jetted(急突)outward. Jason said to Alexis,“I know that you have been on this cliff now for what seems like a long time. Your feet and fingers are cramping(痉挛)up and your forearms feel as though they are on fire. But, Alexis, you are strong. Look how far up you are already. You have taken one of the more difficult parts up the cliff. Alexis, look at the path you have taken.”

At that moment, Alexis moved her cheek away from the rock face and looked down. The bright white chalk she used on her hands to give her a better hold, showed the path where her tired hands had moved her upward on the cliff. Jason was right. Alexis had taken the hardest way up the cliff. Jason then looked straight into Alexis’ eyes and in a calm voice he said,“You are not alone out here. There are people who care about you, who want to help you and see you succeed. We are going to do this together. Are you ready?” Slowly she nodded and took a deep breath.

61.Jason went down the cliff because .

A.Alexis took a wrong path

B.Alexis was trapped in rocks

C.Alexis didn’t believe in herself

D.Alexis’ forearms were badly hurt

62.We can infer from the passage that .

A.Alexis was finally pulled up by Ed

B.Alexis regretted having taken the wrong path up the cliff

C.Alexis was immediately sent to hospital after she was pulled up

D.Alexis successfully rock climbed

63.The underlined word“hot”in the story means .

A.disappointed B.angry

C.uncomfortable D.running a high body temperature

64.Alexis would probably become .

A.more strong-minded B.easier to give up

C.poorer in health D.less interested in rock climbing

【C】

S. H. E. is going to sing at the CCTV annual Spring Festival Evening Party, is that true? cried out Peng Weiye, a Senior 2 girl in Shanghai and die – hard (铁 的)S. H. E. fan.

After checking it on the Internet, Peng quickly phoned friends to spread the news. For fans like her, S. H. E.’ s performance is perhaps the only part of the old fashioned evening to get excited about.

The Taiwanese band is made up of Selina, Hebe and Ella. Their name comes from the first letter of each of the singers’ English names.

Last week S. H. E. announced they will perform in Las Vegas, US, over Christmas and then in Guangzhou on January 15.

At their Shanghai show on October 30, hundreds of parents waited outside the Hongkou Stadium. Inside, thousands of teenagers sang, cried and shouted as the band performed.

“I love their music, healthy image and everything related to them. Thank God that, although my parents don’t understand why I love them so much, they still bought me a ticket for that show,” said Peng about the Shanghai performance.

It is not just on the mainland that the three girls have thrilled (make sb. excited) audiences. In the past year the band has passed through Taiwan, Hong Kong and even Singapore and Malaysia.

When the three high school girls entered a singing contest in Taiwan in 2000, none of them ever dreamed of being a superstar. “We had never met before, and we didn’t talk at all at the beginning,” recalled Ella.

When asked about the secret of their success, she said, “Our average looks and not-so-expensive clothes keep us close to our fans. We are happy to be the girl next door, your singing sisters.”

“It’s really a magical journey, from day-dreaming high school girls to singers performing on the same stage as our idols. Nothing but magical,” she said.

65.What makes Peng Weiye, a senior 2 girl, so excited?

A.She is the one who will be met by S. H. E.

B.S. H. E. will perform in Las Vegas over Christmas.

C.Her parents bought her a ticket for S. H. E.’s Shanghai show.

D.S. H. E. will perform on the annual CCTV Spring Festival Evening.

66.How did the Taiwanese band get the name?

A.Their fans gave the name to them.

B.Their idols had a deep influence on them.

C.A singing contest gave their idea of the band name.

D.The first letter of each of the singers’ English names.

67.What do you know about Peng Weiye?

A.She stayed outside the Hongkou Stadium to listen to S. H. E.

B.She will watch the performance in Guangzhou on January 15.

C.She pays close attention to everything about S. H. E.

D.She appreciates that her parents understood her well.

68.Which is true about S. H. E. ?

A.They caused a storm of excitement in Southeast Asia.

B.They have well prepared to perform with their idols.

C.They were close friends when they entered a singing contest.

D.Their secret to success is the pretty faces and expensive clothes.

【D】

Computer users are being warned by industry experts to pay attention to secret codes which could be used to record their conversations.

E—mails, screensavers, and electronic greeting cards can carry a secret code which is able to turn on the computer’s microphone, make a recording, and forward it to someone else without the user’s knowledge.

In fact any attachments(附件) sent to a computer , whether it is a game of Space Invaders , or a moving picture , can possibly be used to spy.

Experts say people should always think twice about opening attachments because---although not common---bugging (窃听)by computer can , and has been done.

Bill Lyons , head of the Internet Security Company Finjan , said , “ People in the army have tested this and you can be sure , if people in general are aware(知道) of it , then computer hackers are aware of it. The frightening thing is that there are tools on the Internet which people, using a simple search method , can find , and which will enable them to attach this dangerous code to simple attachments.”

69. When the secret code lets out the conversation from the computer, the user of the computer______.

A. may know nothing about it

B. must turn off the computer

C. can do nothing but wait

D. can’t use the computer properly

70. What worries the experts is that_______.

A. tools can easily be got to tie dangerous codes to e—mails

B. nobody knows the danger of the code

C. nobody seems to believe such things

D. effective ways can never be found to deal with the problem

71. What is the advice given in the text?

A. Use secret codes to record other people’s conversations.

B. Be careful when opening an attachment.

C. Never open any attachments.

D. Attach some codes to your e-mails.

【E】

Science and technology have advanced at such a rate that cloning (克隆)has now become a reality. The possibility of cloning humans is a serious issue and raises ethical (伦理的)questions. In my opinion, cloning is useful for research into cures for disease. However, I think that it needs to be approached with great care and carefully monitored by governments.

Research into cloning and stem cell(干细胞)production is primarily aimed at finding new treatments for currently incurable illnesses . While this would improve the quality of life for many, not enough is understood about what effects cloning would have on the world in the future. This is primarily because we do not understand enough about the effects of cloning and both the physical and psychological effects that is likely to have on cloned humans and on the rest of the world. Furthermore , it is thought that a cloned human would be unlikely to survive birth and would suffer from complications resulting from malformed(畸形的)organs .

There are also quite serious ethical issues in danger. In practice, those who are against cloning would argue that scientists have no right to play God and to interfere(干涉) with natural processes. Producing embryos (晶胚)for the purpose of harvesting stem cells for research presents important questions about the nature and status of the embryo being produced . It may also make us question whether throwing it away after use reduces the value we place on human life.

In conclusion I do not agree that research into cloning using human embryos should continue. This is not only because it may reduce the value we place on human life, but also because not enough is known about the effects. However, I do think that if there is a way to produce stem cells using cloning which does not put human life at risk, then governments should continue to support it.

72.What is the writer’s general opinion on cloning?

A.It is useful in every area of research

B.It needs to be carefully controlled by governments.

C.It is useful for research into cures for disease if it is controlled.

D.It is only useful for research into cures for disease.

73.The writer’s main reason against cloning is that .

A.not enough is known about the effects of cloning

B.a cloned human would be likely to die of malformed organs

C.cloning has negative physical and psychological effects on clones

D.it would affect the quality of life for many

74.The main argument in Paragraph 3 is that .

A.scientists do not value human life

B.the process of cloning needs to be questioned

C.cloning devalues human life

D.scientists should not interfere with natural processes

75.In Paragraph 4, the writer thinks governments should .

A.not put human life at risk

B.support all forms of research into stem cell production

C.not support any form of research into stem cell production

D.support research into stem cell production harmless to human life

江苏省丹阳高级中学高三英语月考试题2005.4.15

班级 姓名 学号

第二卷(共35分)

第四部分:写(共两节,满分35分)

第一节: 短文改错(共10小题:每小题1分,满分10分)

My swimming experience is extreme interesting. There was 76.

a time when I swam like a rock. This went on until one day 77.

when I was fishing with a friend of mine at nearby pond. 78.

I slip into it. If my friend had not come to my rescue, 79.

so I would have been drowned. Ever since then, I have come 80.

to know the importances of learning to swim. I didn’t 81.

attend some training class but learned it on my own. Strange 82.

to say, I have no difficulty swim at all now. Though my 83.

self-invented styles looks awkward(笨拙的), at least they can 84.

keep my floating. Thinking of this, I am more than satisfied. 85.

第二节书面表达(满分25分)

你校同学进行了一场有关高考英语听力测试的讨论。讨论的主题是:高考英语测试中的听力部分该不该取消?请你根据下表中的提示写一篇短文,介绍讨论的情况。

注意:1.文章的起始句已给出。2.词数:100左右(不包括已给的起始句)。

3.参考词汇:取消—cancel vt. 忽视 ignore vt. 国际合作—international cooperation

The students of our school had a discussion about whether listening test in the

National Matriculation English Test should be kept or canceled.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

江苏省丹阳高级中学高三英语月考试题2005.4.15

I. 听力

1-5. CBAAB 6-10. BABCB 11-15. CAABA 16-20. CCCBA

II. 单项选择:

21-25. DABDD 26-30. CCBCC 31-35. BDBAB

III. 完形填充:

36—40 BDACA 41—45 CDCAD 46—50BBCDA 51—55 BACAC

IV. 阅读理解:

【A】AADBB 【B】CDBA 【C】DDCA 【D】 AAB

【E】CADD

V. 短文改错

76.extreme→extremely 77.正确 78.nearby前加a 79.slip→slipped

80. so 81.importances→importance 82.some→ any

83.swim→swimming 84.looks→look 85.my →me

VI.书面表达

One possible version

The students of our school had a discussion about whether listening test in the National Matriculation English Test should be kept or canceled. Some students think that listening test should not be canceled. They insist listening is among the four basic skills. We therefore can not ignore it. Besides, listening is one of the important channels for us to get information from the outside world. So it should be strengthened today when international cooperation is becoming more and more frequent. But others don’t agree. They think not everyone has to communicate with foreigners in the future. Moreover, listening test is unfair to the students in the areas where radio signals cannot be picked up effectively. And for certain reasons, there is a big difference in teachers and equipment between the countryside and the city.

江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...(7)

江苏省丹阳高级中学高三第一次摸底考试

语文试卷2009年3月7日

一、语言文字运用(15分)

1.下列词语中加点的字,每对读音都不相同的一组是(3分)

A.着迷/穿着 参差/疑信参半 扁担/一叶扁舟

B.婢女/裨益 庇荫/刚愎自用 髀骨/筚路蓝缕

C.沮丧/矩形 踽踽/越俎代庖 龃龉/含英咀华

D.薄弱/薄暮 分量/分外妖娆 便装/大腹便便

2.下列各句中,没有语病的一句是(3分)

A.如“阿Q”、“WTO”一类的“字母词”已遍布汉字文化圈内,不仅进入了教科书,而且活跃在各类媒体上。

B.环境保护是社会公共事业,政府要运用法律、经济等手段加大环保工作的力度,动员社会各方面积极参与其中。

C.“大部制”改革目的是为了进一步优化政府组织结构,规范机构设置,提高政府部门的办事效率,增强其服务能力。

D.廉租住房制度建设是住房保障体系中的重要内容,如何解决当前存在的房源不足,成为人们普遍关注的焦点。

3. 把下列语句填入文中的横线处,使上下文语意连贯。只填序号。(4分)

这时,方向盘向左一打,车驰入一片空地,天一下子亮堂、清朗起来,大群的景观以最集中的方式突袭般地跃入你的眼帘: 。这分明一边是自然风光,一边是人文历史。

①以无比优雅的姿态展示着阿尔卑斯山脉的魅力

②桥头一座六角型石砌水塔,像一个彪悍的角斗士

③右面,一大片湛蓝、清纯的湖水静静地伸展出去

④保卫着它身后那些有年代的、色彩斑斓、格调沉郁的老城建筑群

⑤保卫着这沉默驯顺的桥

⑥带雪峰的群山则在湖的纵深处呈一字排开

⑦左面,一座带屋顶的老木桥横跨在河上

4.概括下面这段文字的主要信息,不超过28个字。(5分)

我国的邮市经历了长达7年的邮市萧条。为了振兴这一市场,在十一黄金周之前,国家邮政局刚刚结束为期94天的销毁全国部分库存邮票的工作,并在9月27日公布了库存邮票销毁清单。在此期间,全国共销毁了库存的1992年至2001年纪特邮票32.21亿枚,面值金额34.41亿元,销毁数量占全国1992至2001年纪特邮票库存总量的94%。但由于经受长期邮市低迷的打击,这一消息公布之后,大部分邮商仍然观望等待,国庆期间京城邮市依旧冷淡。甚至延续到节后一周,邮市仍看不出任何回暖的迹象。

二、文言文阅读(19分)

阅读下面的文言文,完成5—8题。

裴炎,字子隆,绛州闻喜人。宽厚,寡言笑,有奇节。高宗幸东都,留皇太子京师,以炎调护。帝不豫,太子监国,诏炎与刘齐贤、郭正一于东宫平章政事,及大渐,受遗辅太子,是为中宗。

中宗欲以后父韦玄贞为侍中及授乳媪子五品官,炎固执不从,帝怒曰:“我意让国与玄贞,岂不可?何惜侍中邪?”炎惧,因与武后谋废帝,后命炎、刘祎之勒兵入宫,宣太后令,扶帝下殿,帝曰:“我何罪?”后曰:“以天下与玄贞,安得无罪?”乃废帝为卢陵王,更立豫王为皇帝。以定策功,封永清县男。

后已持政,稍自肆,于是武承嗣请立七庙,追王其先,炎谏曰:“太后天下母,以盛德临朝,不宜追王祖考,示自私,且独不见吕氏事乎!”后曰:“吕氏之王,权属生人,今追崇先世,在亡迹异,安得同哉!”炎曰:“蔓草难图,渐不可长。”后不悦而罢。承嗣又讽太后诛韩王元嘉、鲁王灵夔,以绝宗室望,刘袆之、韦仁约畏默不敢言,炎独固争,后愈衔怒。未几,赐爵河东县侯。

豫王虽为帝,未尝省天下事。炎谋乘太后出游龙门,以兵执之,还政天子。会久雨,太后不出而止。徐敬业兵兴,后议讨之,炎曰:“天子年长矣,不豫政,故竖子有辞。今若复子明辟,贼不讨而解。”御史崔詧:“炎受顾托,身总大权,闻乱不讨,乃请太后归政,此必有异图。”后乃捕炎送诏狱,遣御史大夫骞味道、御史鱼承晔参鞫之。凤阁侍郎胡元范曰:“炎社稷臣,有功于国,悉心事上,天下所知,臣明其不反。”纳言刘齐贤、左卫率蒋俨继辩之,后曰:“炎反有端,顾卿未知耳。”元范、齐贤曰:“若炎反,臣辈亦反矣。”后曰:“朕知炎反,卿辈不反。”遂斩于都亭驿。

炎被劾,或勉其逊辞,炎曰:“宰相下狱,理不可全。”卒不折节。籍其家,无儋石之赢。

(选自《新唐书·裴炎传》,有删节)

5.对下列句子中加点的词的解释,不正确的一项是(3分)

A.后已持政,稍自肆 肆:放纵

B.承嗣又讽太后诛韩王元嘉、鲁王灵夔 讽:劝谏,

C.天子年长矣,不豫政,故竖子有辞 辞:借口

D.炎反有端,顾卿未知耳 顾:考虑

6.下列句子中,全都直接表现裴炎刚直不屈的一组是(3分)

①宽厚,寡言笑,有奇节 ②刘祎之、韦仁约畏默不敢言,炎独固争 ③若炎反,臣辈亦反矣

④蔓草难图,渐不可长 ⑤炎谋乘太后出游龙门,以兵执之,还政天子 ⑥宰相下狱,理不可全。

A.①③⑥ B.②④⑥ C.③④⑤ D.①②⑤

7.下列对原文有关内容的分析与概括,不正确的一项是(3分)

A.唐高宗晚年,裴炎特别受到信任和倚重。唐高宗病重,裴炎奉诏协助太子处理日常政务;唐高宗临死,裴炎受遗诏辅政。

B.唐中宗登基后,想要提拔自己的岳父韦玄贞为侍中及授给自己乳母儿子五品官,裴炎坚决不肯从命。

C.徐敬业起兵造反,裴炎曾企图发动兵变推翻武则天为内应;后因下了很多天的雨,武则天没出皇宫而作罢。

D.裴炎被弹劾逮捕下狱后,刘齐贤、蒋俨为他辩解,但武后坚持认为裴炎谋反,最终在都亭驿杀了裴炎。

8.把文言文阅读材料中画线的句子翻译成现代汉语。(10分)

⑴炎惧,因与武后谋废帝,后命炎、刘祎之勒兵入宫。(3分)

⑵不宜追王祖考,示自私,且独不见吕氏事乎!(3分)

⑶炎社稷臣,有功于国,悉心事上,天下所知,臣明其不反。(4分)

三、古诗鉴赏(10分)

9.阅读下面一首宋词,然后回答问题。(10分)

西 江 月

苏 轼

世事一场大梦,人生几度新凉?夜来风叶已鸣廊,看取眉头鬓上。

酒贱常愁客少,月明多被云妨。中秋谁与共孤光,把盏凄然北望。

(1)《古今词语》云:“东坡”在黄州,对月独酌,作《西江月》词。词中“月明多被云妨”一句写的是眼前实景,却有更深的内涵。请品读全词,谈谈你的理解。(4分)

(2)这首词最突出的表现手法是什么?请举例说明。(6分)

四、名句名篇默写(8分)

10.补写出下列名句名篇中的空缺部分。(8分)

(1)故木受绳则直, ,君子博学而日参省乎己,则知明而行无过矣。(荀子《劝学》)

(2)了却君王天下事, 。(辛弃疾《破阵子》)

(3) ,渺沧海之一粟。哀吾生之须臾,羡长江之无穷。(苏轼《前赤壁赋》)

(4)金樽清酒斗十千, 。(李白《行路难》)

(5)不抚壮而弃秽兮,何不改此度?乘骐骥以驰骋兮, 。(屈原《离骚》)

(6)醉不成欢惨将别, 。忽闻水上琵琶声,主人忘归客不发。(白居易《琵琶行》)

(7) ,观千剑而后识器。(刘勰《文心雕龙》)

(8)千古兴亡多少事?悠悠, 。(辛弃疾《南乡子·登京口北固亭有怀》)

五、现代文阅读必考题:文学类文本(23分)

阅读下面的作品,完成11—14题。

花 事

潘向黎

(1)三月里,不记得是哪一天了,到花园一看,母亲种的贴梗海棠开了。白色的,很柔,花瓣圆圆的,很润,是江南娇小女儿态,居然冲寒而来,让人心头一热。连续两个月反反复复的病好像好了起来。

(2)三月底,樱花开了。特地去复旦南区看,原先最大的一株,不知道为什么少了很粗的一枝,不知道是台风刮断了,还是砍掉的。这一来就不成气势了,一瞬间的失望几乎变成气愤。真是不如不来,不来的话,这里的樱花在记忆中照旧浮一片云霞。

(3)可是若是不来,待到花期过了,肯定以为是人辜负了花。谁知却是花辜负人。可是那么美妙,那么短暂,比起辜负来,还是宁可被辜负吧。

(4)四月中旬。竟不知道自己住的小区里有樱花。就在后面一个自行车棚前面,有三大棵,是日本晚樱,似乎又叫八重樱的,一棵白色,两棵粉色。想必是自己也知道是迟了,于是格外盛大地开了,在花下仰了头看,一层花上面还是一层花,竟是花天。让人薄醉的明媚梦境,难怪“花天”是和“酒地”连在一起。

(5)想起上一次这样仰看樱花,是几年前在扬州的徐园,就在院子门内一侧,牡丹正开,盛大无比,色泽灼人,上面居然一棵樱花,密密盖住了天,这种搭配在别处从未见过,给人的感觉足够奇异,简直有几分妖魅。人坐在中间的石凳上,眼睛被花光照得晕眩,只好闭上,还觉花气填满了肺腑。人生到此,还有什么愿望?大概只有一个:希望这个梦不要醒来。

(6)但是樱花还是谢了,最初几瓣飘落,就让人担心风雨。但是风雨该来的时候还是来了,于是樱花雪一阵比一阵密。一夜风雨之后,出门时倒吸一口气,台阶下,堆了一堆的粉色花瓣。

(7)本来想改后主词一个字,叹一句:阶前落樱如雪乱,拂了一身还满。

(8)正好我白发苍苍的母亲走过樱花树,抬头说:“不要这样嘛。”我就觉得不必说了。

(9)今年天暖得疯疯癫癫,花期都乱了,还没到谷雨,牡丹都开过了。好不容易到了植物园,人家告诉我,牡丹都谢了。心想,只要还有三四朵,让我看看,也算没白来这一趟。到了一看,十停里谢了七八停,开着的那些也是萎靡。

(10)站在这样的园中,才明白什么叫大势已去。

(11)牡丹是热闹到不避杂乱的花,红的,粉的,紫的,白的,黄的,还有一种接近黑色的紫绛。花前的小牌子都写了品种名,无心看。没有花,秃秃地光知道名称做什么用?若有花时,更不需要了,它本身就是最好的说明。

(12)这有点像爱情,爱着的时候不需要任何概念和定义,不爱了,多少种界定和解释都不能挽救。

(13)那么,地上的花瓣是没有结果的爱情,而那些没有花只剩名称的植株,是无爱的婚姻。

(14)春天是一年中最让人心烦的季节。伤感细密而粘稠,有时让人觉得自己脆弱到可耻。

(15)春暖花开?不,春天是花谢的季节。你不会在别的季节里,看到这么多的花凋谢。

(16)许多花争先恐后地开了,然后谢去,一场场花事是一个个陷阱,等着我们的心情陷进去,防不胜防。

(17)对人,为了躲避散时惆怅,你可以不聚,可是对花,你能怎么样?那花该开时就开了,你不能不看,不能不爱,那花该谢时就谢了,丢下你狼藉满地的心情。

(18)花谢花飞飞满天,红销香断有谁怜。谁不怜?可是怜又能怎么样呢?

(19)为了想躲过心痛,其实不要花开。但是春天一到,偏偏花开,偏偏花谢。

(20)五月六日,立夏。

(21)昨天半夜,或者说今天的凌晨,起风了,然后打起了雷,怪不得昨天开始头疼。雨下下来了,头渐渐不疼了。起来出门,看到第十宿舍围墙外的地上,一片雪白的细碎落花。那几棵绣球不落则已,一落就到了这步天地。走近了看,五瓣五瓣的,依然精细着,像满地的小篆,曲曲折折的心事无人能懂。比起“立夏”这个抽象的节气,这满地的雪白小篆,更加让人彻悟,春天过去了。

(22)过去也就过去吧。一千个春天都凋零了,一万场悲喜都凋零了,多少代看花人都成了别人的追忆。

11.第(8)自然段中为什么母亲说“不要这样嘛”,“我就觉得不必说了。”(4分)

12.第(5)自然段中写观扬州徐园樱花有何作用?(6分)

13.赏析第(21)自然段划线的一段文字。(7分)

14.作者通过一个春天的花事的描述,寄寓了哪些人生感悟?试加以概述。(6分)

六、现代文阅读选做题。

请从甲、乙两类文本中选定一类作答,不得选做另一类内的小题。(15分)

甲:阅读下面下面的文字,完成15—17题。

“八卦研究”别亵渎了学术

   原以为“李白是大唐第一古惑仔”会是个特例,却没想到远非如此:“司马相如骗钱、骗色、骗婚,还包二奶”;“徐霞客风流遍于足下”;“杨贵妃身高164厘米,体重69公斤”;“南京明城墙外廓是朱元璋的脸”;“大禹三过家门而不入是因为婚外情”。如此等等,去年以来,各种惊世骇俗的“学术成果”接连不断。而这几天又有人宣称:“李清照虽然长得漂亮也有才,但好赌、好酒、好色。”看来,很有必要对如此“学术”来一声棒喝。

人们常把追逐明星隐私、热衷名人琐事的报道者称为“狗仔队”,称呼中充满了不屑。而研究历史人物不去关心人家的成就、思想和贡献,不去关心那些尚待研究和厘清的重大问题,却对历史人物的婚恋隐私、细枝末节、吃喝拉撒兴味盎然,乐此不疲,这是一种放弃学者操守、放弃学术品格、同样让人不屑的行为。学术研究只关心“八卦”、“花边”,折射的是学者学术品位的下滑、学术趣味的低级。这样的“研究成果”多了,是学术界的尴尬和不幸。对于把“八卦”当学术来“钻研”的学者,人们不禁要奉劝一句:中华文明源远流长,适逢社会转轨之际,需要也值得学者们去研究并解决的政治、经济、文化问题多如牛毛,研究点什么不比研究这些好?

退而求其次。也许人各有志,也许我们应该“解放思想”——接纳学者去追逐古人的“边角八卦”,不强求所有学者都去研究重大问题。即便如此,既然冠名“学术”,就该拿出个学术的样子,遵循学术的准则:仅凭李白好酒、好斗、好武,就断言李白是“大唐第一古惑仔”;仅凭李清照爱打麻将就断言她是赌棍,写了26首涉酒诗就推定她是酒鬼,写了一句“今夜纱厨枕簟凉”,就认定她是色鬼;仅凭瑶姬给大禹送过“红宝书”(丹玉之书)就说大禹有婚外情,这种结论下得是否也太过武断?按这种思维,中华历史将新增多少古惑仔、赌棍、色鬼、酒鬼及婚外情?纵观“八卦学术”,“也许”、“可能”、“大概”充斥其中,“戏说”、“大话”、“恶搞”极尽其能,又哪有学术研究科学、严肃、严谨的影子?如果这类“八卦学术”也能位列学术,岂不是对学术的亵渎和辱没?

学术是社会的标杆,学者是社会的良心。学者的思想、操守和道德应该是整个社会的航向和榜样,每当社会误入低俗、浮躁的歧途,学者的呐喊和力挽狂澜是社会走出泥淖的希望。遗憾的是,一些学者非但没有树立标杆,反而一味媚俗,迎合大众对八卦隐私的“低级趣味”,甚至有过之而无不及。为了追逐名利,为了吸引眼球,标新立异,哗众取宠,不择手段,大肆炒作,大抖“包袱”,“八卦研究”透出的浮躁、铜臭、名利熏心,别说为正直学者所不耻,即便是普通公众,也羞于为之。这种学者越多,人们对学者的印象就越打折扣,这种“学术”影响越大,对学术的清誉破坏就越重。对于这种学者,应该视为过街老鼠,人人喊打。唯有如此,才能维护学术的尊严,才能保护学者的形象,还学者和学术一个本来的面貌。

(选自2008年4月15日《新华日报》,有删节)

15.下列表述不符合原文意思的一项是(3分)

A.如果“李白是大唐第一古惑仔”这样的研究只是个特例,那么对如此“学术”就没有什么可大惊小怪的。

B.如果将只关心古人的“八卦”“花边”的研究位列学术,就是对学术的亵渎和辱没,有损学术的清誉。

C.这些“八卦研究”虽然冠名学术,但毫无意义且会导致政治、经济、文化这些重大问题无人问津。

D.去除功利思想,维护学术尊严,保护学者形象,才是学术研究的正确之道。

16.根据文意,概括有必要对“八卦研究”进行棒喝得原因。(6分)

17.作者认为学者和学术的本来面目应该是怎样的?(6分)

乙:阅读下面下面的文字,完成15—17题。

                从混血儿到美国总统

奥巴马1961年生于美国夏威夷,父亲是来自肯尼亚的黑人,母亲邓纳姆是堪萨斯州的白人,这一段婚姻没有维持多久,邓纳姆后来与印尼留学生结婚,也把6岁的奥巴马带到印尼。奥巴马10岁时回到夏威夷,与外祖父母生活在一起。奥巴马的父母离婚后,父亲1982年在肯尼亚死于车祸前,奥巴马只见过父亲一次。成年后的奥巴马在自己的回忆录《父亲的梦想》中披露,由于父亲是黑人,母亲是白人,他曾一度对自己的种族身份感到迷惑,并为此使用大麻和可卡因等毒品。

奥巴马1983年毕业于哥伦比亚大学, 1991年毕业于哈佛法学院,获得法学博士学位,在哈佛大学法学院就读期间,成为《哈佛法律评论》首位黑人主编,这是人才济济的哈佛法学院所有1600名学生当中的最高荣誉,奥巴马首次获得了全国性的认可。这个位置通常被视为法律专业学生毕业后进入美国最高法院当法官秘书、进而步步高升的敲门砖,但奥巴马毕业后,却选择了芝加哥一家专门受理民权诉讼的小型律师事务所,当了多年的“穷人代理人”。

经过3年的法律实践和民间行动,奥巴马决定适时参加选举政治,直至当选联邦参议员。2007年2月10日,奥巴马在伊利诺伊州首府斯普林菲尔德正式宣布竞选2008年美国总统,他在演讲中说:“在林肯呼吁结束分裂、团结一致的老议会前,美国人的希望和美国梦仍在继续。”奥巴马借用林肯的政治符号遗产,博得了黑人的好感,同时也博得了草根阶层的好感。在演说中,奥巴马发出变革的呼声:“我在学习华盛顿政治做派上投入时间不多,但我很早就意识到,华盛顿的做派必须变革。”他的参选演说获得了很多反对种族歧视支持人类平等权利的人的支持。

2008年11月5日,奥巴马正式当选为美国总统,成为美国历史上首位黑人总统。

奥巴马生逢其时,美国民众厌倦了伊战泥潭、经济停滞以及霸道刚愎、支持率极低的小布什总统,对政府和国会都十分失望,渴望改变现状;在美国人看来,奥巴马由白人祖父祖母抚养、又在亚洲短暂生活;在哈佛受精英教育,又回到非洲裔社区做基层工作,他的经历代表了美国一代的梦想。

奥巴马承诺,如果他成为美国总统,他将使整个美国在共同使命感的感召下团结起来,使美国的历史翻过近年来政治四分五裂、愿望一再落空的灰色一页。于是在竞选中他不断重复“改变”、“希望”和“相信”这几个关键词。

许多人对奥巴马政府寄予希望,但奥巴马在记者会上说,美国正面临“历史性的危机”,“这场危机是长期形成的,我们没有捷径可走,而且经济在好转之前还可能进一步恶化。” 他补充说:“全面的复苏不可能马上出现。许多专家现在相信,我们明年可能损失数以百万计的工作。”

节选自《奥巴马传》

15.关于奥巴马的生活经历,下列选项不正确的一项是:(3分) ( )

A.混血儿的身份,使奥巴马曾一度对自己的种族身份感到迷惑,干过不好的事。

B.奥巴马曾经在美国、印尼、肯尼亚生活过,丰富的生活经历也是他竞选的有利条件。

C.奥巴马成为《哈佛法律评论》首位黑人主编后,首次获得了全国性的认可。

D.奥巴马从基层工作做起,使他更深切地接触民众,关注民生。

16.奥巴马决定参加总统竞选时,借用林肯的政治符号遗产,用意是什么?(6分)

17.根据文意,概括奥巴马竞选获胜的原因。(6分)

作文(70分)

18.根据唐诗“欲穷千里目,更上一层楼”的意境与哲理,联系现实生活,写一篇不少于800字的议论文或记叙文。

注意:①立意自定,题目自拟;②不要照抄或扩写材料;③所写文章符合文体要求。
江苏省丹阳高级中学高三第一次摸底考试

语文附加题2009年3月7日

一、文言文断句及回答问题(10分)

孟子谓戴不胜曰:“有楚大夫于此,欲其子之齐语也。则使齐人傅诸,使楚人傅诸?”曰:“使齐人傅之。”曰:“一齐人傅之众楚人咻之虽日挞而求其齐也不可得矣引而置之庄岳①之间数年虽日挞而求其楚亦不可得矣。” (《孟子·滕文公下》)

[注] ①庄岳:齐国街里名。

19.用斜线(/)给下面文言文中划线的部分断句,限6处(6分)

一齐人傅之众楚人咻之虽日挞而求其齐也不可得矣引而置之庄岳之间数年虽日挞而求其楚亦不可得矣。

20.孟子这段话说明了什么道理?(2分)

21.后来被人概括为一个什么成语 (2分)

二、名著阅读题(15分)

22.下面对有关名著名篇的说明,不正确的两项是(5分) ( )( )

A、“那个在月下唱歌,使翠翠在睡梦里为歌声把灵魂轻轻浮起的年青人还不曾回到茶峒来。“这个人也许永远不回来了,也许‘明天’回来!”沈从文先生在《边城》的结尾以诗歌般精妙的几笔点缀,给人留下了悠长的惋惜和无限的牵挂期盼。

B、《家》中觉新幻想“改良”,与同学们一道向督军请愿,高老太爷训斥了他一顿,不许他再出门。这几天夜里,觉新常常吹箫,那种声音,似乎是直接从心灵深处发出来的婉转的哀诉,使得空气里充满了悲哀,原来他得知梅从宜宾回省城来了。

C、《故乡》通过贫苦农民闰土父子两代的童年对比,反映了自辛亥革命至“五四”前后中国农村走向全面崩溃以及农民的悲惨生活。《明天》通过皇帝复辟的传闻在一个偏僻农村的反响,反映了辛亥革命前后各阶级在复辟与反复辟斗争中的动向。

D、海明威能把一则短小的故事反复推敲,悉心剪裁,以极简洁的语言,铸入一个较小的模式,使其既凝练又精当。这样,人们读后就能获得极鲜明、极深刻的感受,牢牢地把握它要表达的主题。《老人与海》正是体现他这种叙事技巧的典范。

E、莎士比亚《哈姆莱特》的语言有着非凡的表现力。独白这一揭示人物内心活动最为直接的形式,是作者在剧中塑造典型的一种重要艺术手段。诙谐而不乏诗意的双关语,使剧作充满妙趣和才智,对观众或读者来说是一种艺术享受。

23.(1)杜甫《蜀相》诗中“三顾频烦天下计”引用的是《三国演义》中哪个典故?请简述。(5分)

(2)试举例分析《雷雨》中周朴园的形象。(5分)

三、归纳要点题(15分)

阅读下面的材料,完成24、25题。

在比较中美两国时,常听到这种说法:中国有5000年历史,美国只有200多年历史。这是不争的事实,但换个角度细究起来,这种说法里面确也存在误解,需要予以纠正。所谓比较,必须是将不同的事物放在统一标准中进行对比。上述“5000年对200多年”的说法,其问题就在于采用了不同标准。中国有5000年历史指的是中国文明史,而美国只有200多年历史指的则是美国的现代国家史,这两个事实坐标显然是不同的。

从文明史的标准看,如果我们中国有5000年文明,那么美国文明的源头大致也可追溯到3000多年前的古希腊时期。美国的主流文明一直是来源于欧洲的西方文明,而且美国还是堪称集西方文明之大成的一个国家。美国的移民先辈从欧洲跑到北美洲时,也带去了欧洲几千年的文明与文化,而且欧洲文明的几大要素都在今天美国人的生活中存在着。一般学者将西方文明简化为犹太-基督教文明。从正面的角度归纳,西方文明至少有四大历史要素:希腊人的求真精神、罗马人的法治传统、犹太-基督教的上帝信仰以及凯撒在《高卢征战记》中提到的“高贵的野蛮人”的自由精神。在今天的美国,上述西方历史要素经过融合与转化而表现为:科学、法治、基于上帝面前人人平等的原则和对世俗权威持怀疑态度的传统而来的公民参政,以及对个人权利和自由的高度追求。

从统一的现代国家史的角度看,美国可是比中国要早。联邦制的美国成立于1789年,美国宪法是世界上第一部现代成文宪法,而中国的现代国家史严格地说只能从1949年算起,也就是说1949年的中国在现代国家建构方面相当于1789年的美国,两者存在160年的时间差。我个人的观点是,1949年以前的漫长的封建主义以及1840年之后的半封建半殖民地的中国还不是一个合格的现代国家。1931年日本侵华时的中国虽有南京中央政府,但其实际的控制范围只是在东南五省,中国其他地方前前后后由130个大大小小的军阀控制。八年抗战,中国最大的收获之一是大部分普通民众也形成了国家认同。中国作为一个合格的、独立的国际关系参与者,开始于1949年。这是因为近现代史上,中国第一次有一个现代政府能真正地把社会组织起来,并有效地保卫疆土。但随后,中国的现代化走了弯路。因此,严格地说,中国的现代化实践始于1979年。

24.根据文章内容,分析美国是文明古国的理由。(6分)

25.中国在走向现代化国家的过程中,还需要解决哪些问题?(9分)


江苏省丹阳高级中学高三第一次摸底考试

语文参考答案

1.A(A.穿着zhuó/着zháo迷,参cēn差/疑信参cān半,一叶扁piān舟/扁biǎn担;B.婢女/裨益bì,庇荫/刚愎自用bì,髀骨/筚路蓝缕bì;C.沮丧/矩形jǔ,踽jǔ踽/越俎zǔ代庖,龃龉/含英咀华jǔ;D. 薄弱/薄暮bó,分量/分外妖娆fèn,便装biàn/大腹便便pián)

2.B(A项语序不当,“活跃在各类媒体上”,应与“进入了教科书”互换位置;C项成分赘余,“目的”、“为了”;D项缺宾语,“解决”缺宾语问题”)

3. ③⑥①⑦②⑤④(空间顺序)

4、国家邮政局一次销毁34亿元库存邮票仍难挽邮市颓势。(5分,写出“国家邮政局”1分,写出“销毁库存邮票”2分,写出“难挽邮市颓势”2分,句子欠通顺酌情扣分。)

5.(3分)D(顾:只是)

6.(3分)B(①③错)

7.(3分)c(“徐敬业起兵造反”在后,并非“为内应”)

8.(10分)

(1)(3分)裴炎感到担忧,便与武后谋划废掉皇帝,武后命令裴炎、刘袆之带兵入宫。(“因”“勒”各1分,句意1分)

(2)(3分)不应当追封祖父、父亲为王,显示自私,况且难道没看到吕氏失败的事吗!(“王”“祖考”“独”各1分)

(3)(4分)裴炎是国家大臣,对国家有功,一心侍奉皇上,天下人都知道,我知道他不会谋反。(“悉”“事”各1分,两个句式各1分)

文言文参考译文:

裴炎,字子隆,是绛州闻喜县人。性情宽厚,很少谈笑,有奇特的节操。高宗前往东都,留皇太子在京师,让裴炎辅佐。皇帝有病,太子监国,下诏裴炎和刘齐贤、郭正一在东宫商量处理政事,等到皇帝病危,接受遗命辅佐太子,就是唐中宗。

中宗想要任命皇后的父亲韦玄贞为侍中并授予乳母的儿子五品官,裴炎坚持不同意,皇帝发怒说:“我即使有意把国家让给韦玄贞,难道又有什么不可以?为什么要吝啬侍中这一职位呢?”裴炎感到担忧,便与武后谋划废掉皇帝,武后命令裴炎、刘袆之带兵入宫,宣布武后命令,扶皇帝下殿,皇帝说:“我有什么罪?”武后说:“将天下交给韦玄贞,难道没有罪吗?”便废皇帝为庐陵王,改立豫王为皇帝。裴炎因为制定谋策的功劳,封永清县男。

武后执政后,逐渐放纵,于是武承嗣请求建立七庙,追封自己的父祖为王,裴炎上谏说:“太后是天下的母亲,以盛德临朝听政,不应当追封祖父、父亲为王,显示自私,况且难道没看到吕氏失败的事吗!”武后说:“吕氏的封王,是将权力交给活人,如今我追封的是祖先,存亡互异,怎能相提并论呢!”裴炎说:“蔓草难以对付,不可任它萌芽生长。”武后不高兴而作罢。武承嗣又劝说太后诛杀汉王李元嘉、鲁王李灵夔,以断绝李唐宗族的希望,刘袆之、韦仁约畏惧沉默不敢说话,唯独裴炎坚持争执,武后愈加愤恨。不久,赐爵河东县侯。

豫王虽然是皇帝,不曾处理天下事务。裴炎谋划趁太后出游龙门时,派兵拘捕她,将国政归还天子。正值久雨,太后不出游而停止此事。徐敬业起兵,太后提议讨伐他,裴炎说:“天子长大了,不参与国政,因此小人有借口。如今假如还给儿子明君之政,逆贼不用征讨就会自行瓦解。”御史崔詧曰:“裴炎受先帝顾命之托,大权在手,听说叛乱不去征讨,却请求太后归还国政,此中必定有异图。”太后便拘捕裴炎押送诏狱,派遣御史大夫骞味道、御史鱼承晔共同审讯他。凤阁侍郎胡元范曰:“裴炎是国家大臣,对国家有功,一心侍奉皇上,天下人都知道,我知道他不会谋反。”纳言刘齐贤、左卫率蒋俨相继为他辩解,太后说:“裴炎谋反已有端倪,只是卿等不知道罢了。”胡元范、刘齐贤说:“如果裴炎能谋反,我们也能谋反了。”武后说:“我知道裴炎谋反,你们不谋反。”便在都亭驿杀了裴炎。

裴炎被弹劾时,有人劝他说些恭顺的话,裴炎说:“宰相下狱,没有自我保全的道理。”最终不屈服。官府抄没他的家财,没有一石粮食的积蓄。

9. (1)“明月”用以象征词人美好的理想和高洁的人格,“云”象征小人,明月多被云遮,含蓄地抒发了词人含冤被贬的愤懑心情。

(2)借景抒情,寓情于景。“夜来风叶已鸣廊”, 中秋之际,西风飒飒,落叶萧萧,烘托了悲凉气氛,以引出下句词人的迟暮之悲。(或:“月明多被云妨”惨淡之景,暗寓对小人当道,才高人妒,忠而被谤的愤懑之情。)

10.(1)金就砺则利(2)赢得生前身后名。 (3)寄蜉蝣于天地 (4)玉盘珍羞直万钱(5)来吾道夫先路(6)别时茫茫江浸月 (7)操千曲而后晓声 (8)不尽长江滚滚流

11、白发苍苍的母亲历经人世沧桑,看惯了人事代谢,而我也觉得不触动母亲的迟暮之心。

12、衬托“八重樱花之盛景”,进一步表现自己对花天美景的陶醉,为下文形成樱花凋谢的伤感之情的巨大反差埋下伏笔!

13、运用比喻、拟人的手法,形象生动地写出绣球落地的情形,委婉含蓄地表达了作者对春天逝去的伤感之情。通过对比手法,揭示时光必然流逝的道理,也表达了作者的旷达之情。

14、(1)美丽往往是短暂的,我们不应错过。

(2)人世沧桑,世事无常,有些东西是无可挽留的。

(3)爱情和婚姻应当完美地结合在一起。

(4)对于那些逝去的美好,那些无可挽留的事实,坦然待之。

甲、论述类文本

15.C(“无人问津”绝对化)

16.①“八卦研究”学术品位低下,学术趣味低级;②不遵循学术的准则,缺乏科学、严肃、严谨的研究态度;③浮躁媚俗,哗众取宠,不择手段,追逐名利,失去了学术的尊严。(每点2分)

17.①学术是社会的标杆,学术研究应遵循科学、严肃、严谨的准则;②学者应该有高洁的操守、高尚的学术品格以及高级的学术趣味;③学者是社会的良心,应该具有高度的社会责任感,是整个社会的航向和榜样。(每点2分,若只答“学术是社会的标杆,学者是社会的良心”,只得2分。)

乙、实用类文本

15、B 原文没有说明奥巴马曾在肯尼亚生活过,属于无中生有。

16、为了博得黑人的好感,为了博得草根阶层的好感,为了获得一切反对种族歧视支持人类平等权利的人的支持。(三点每点2分,若答成“为了竞选成功”只给1分。)

17、①美国民众渴望改变现实。②奥巴马多元文化背景。③奥巴马在哈佛受精英教育。④奥巴马从底层作起的个人经历。(2点3分,3点4分,4点6分)

19、一齐人傅之,众楚人咻之,虽日挞而求其齐也,不可得矣。引而置之庄、岳之间数年,虽日挞而求其楚,亦不可得矣。(每处1分,不该划线处划线每处扣1分,直至扣完为止)
20、环境对人的影响极大。(意思对即可) (2分)

21、一傅众咻(2分)

22、BC

23(1)、刘备听说诸葛亮很有才能,就到隆中卧龙岗去请。前两次不在,无功而返。第三次刘备精心准备才去没想到诸葛亮正在睡觉,刘备不敢惊动他,直到他醒来,才与之促膝长谈,诸葛亮最终答应协助刘备。这就是历史上有名的爱才求才故事—“三顾茅庐”。(5分,叙述事件要完整)

23(2)、 周朴园是一个比较复杂的人物形象。

一方面,周朴园作为脱胎于封建阶级的中国第一代资产阶级,天生带有封建阶级和资产阶级的两重性,他残忍、冷酷、自私、贪婪而又虚伪。但另一方面,在周朴园的内心中,又时常发生着本能与良知的剧烈冲撞。

24、美国文明源头课追溯到古希腊时期;美国堪称集西方文明之大成的一个国家;从统一的现代国家史的角度看,美国可是比中国早。

25、提高国民的科学素质,进一步建立健全法制,真正确立人人平等的原则,促进广大人民群众民主参与管理的积极性,追求个人权利和自由的高度统一,培养大胆质疑的精神,进一步缩小城乡差别、缩小贫富差距,解决区域发展不平衡的问题,保持国家的稳定,创设有利于和谐发展的条件,加强创新能力的培养。

江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...(8)

我只不过贴吧说了点实话,号就被封了姓名:杨博   身份:江苏沭阳高级中学高一学生  生命长度:17年  家中独子,平日内向勤奋成绩中上,5月29日因为在课间看课外书籍遭任课老师打耳光要求他自己打自己并被班主任带离教室很长时间,于当天下午放学后跳楼死亡。  目前的事件进展:  1、今天上午,前来调查的南京零距离记者向杨博父母了解部分情况后被沭阳县宣传部有关人员带走;  2、沭阳当地所有门户网站在某些人的授意下拉黑删除所有相关杨博家人的报道;  3、当事老师避而不见,杨博的同学被学校下“封口令”,学校妄图拖延并一降再降赔偿金额;  4、杨博的家人受到来自四方的“关怀”:爷爷收到多年未见朋友们的电话  公社领导到家亲切“关怀”  在县里工作的亲戚也受到县里领导的“问候”  用群众渗透了解杨博家动态  目前,杨博父母已被抓到派出所,不给家人探望

江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...(9)

江苏省丹阳高级中学2007年高三数学月考试卷2007.4

本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分,试卷满分为150分。考试时间120分。

第Ⅰ卷(选择题,共50分)

一、选择题:本大题共10小题,每小题5分,共50分. 在每小题给出的四个选项中,只有一项是符合要求的.

1.设集合M={x<5},N={x>3},那么“{xM或xN}是“”

的-----------------------------------------------------------------------------------------------( )

A.充分非必要条件B.必要非充分条件

C.充要条件D.既非充分条件又非必要条件

2.设Sn是等差数列{an}的前n项和,若=,则等于----------------()

 A  B   C   D  

3.将函数的图象沿轴向左平移一个单位,再作关于轴对称的图形,得到的图象,则------------------------------------------------------------------( )

A. B.

C. D.

4.曲线在区间上截直线与所得的弦长相等且不为0,则下列对的描述正确的是---------------------( )

A. B. C. D.

5.已知实数x、y满足的最大值为----------------( )

A. B. C.6 D.12

6.设O为坐标原点,M(2,1),点N(x,y)满足,则的最大值为-----------------------------------------------------------------------------------------( )

A.3 B. C.12 D.

7.设是三个非零的向量,且不共线,若实数满足---( )                         

A  B  C  D 的大小不能确定

8.函数f (x)在定义域R内可导,若,且当时,,设,则---------------------()

A.a < b < c B.c < a < b C.c < b < a D.b < c < a

9.已知三棱锥S-ABC的底面是正三角形,点A在侧面SBC上的射影H是△SBC的垂心,SA=a,则此三棱锥体积最大值是-------------------------------------------( )

A. B. C. D.

10.设函数的定义如下表,数列满足,对任意自然数均有

,则的值为--------------------------------------( )

(A)1    (B)2    (C)4    (D)5

第Ⅱ卷(非选择题)

二、填空题:本大题共6小题,每小题5分,共30分. 把答案填在题中横线上.

word/media/image58_1.png11、设的展开式的各项系数之和为M,且二项式系数之和为N,M—N=992,则展开式中x2项的系数为.

12.不等式的解集是

13.正四棱锥的5个顶点都在球的表面上,过球心的一个截面如图,棱锥的底面边长为1,则球O的表面积为;

14.已知双曲线的两条渐近线的夹角为。

15.在算式:“4×□+1×□=30”的两个□中,分别填入两个自然数,使他们的倒数之和最小,则这两个数应分别为。

16.一个质点从数轴上原点出发,每次沿数轴向正方向或负方向跳动1个单位,经过10次跳动,质点与原点距离为4,则质点不同的运动方法共有种(用数字作答).

三、解答题:本大题共5小题,共70分. 解答应写出文字说明,证明过程或演算步骤.

17.(本小题满分12分)已知向量=(sinB,1-cosB),且与向量= (2,0)所成角为,其中A、B、C是△ABC的内角.

(Ⅰ)求角B的大小;

(Ⅱ)求sinA+sinC的取值范围.

18.(本小题满分14分)在一次由三人参加的围棋对抗赛中,甲胜乙的概率为0.4,乙胜丙的概率为0.5,丙胜甲的概率为0.6,比赛按以下规则进行;第一局:甲对乙;第二局:第一局胜者对丙;第三局:第二局胜者对第一局败者;第四局:第三局胜者对第二局败者,求:

(1)乙连胜四局的概率;(2)丙连胜三局的概率.

19.(本小题满分14分)如图,在梯形中,∥,,.平面ACFE⊥平面,四边形ACFE是矩形,,点在线段上.

(Ⅰ)求证:平面ACFE;

(Ⅱ)当为何值时,∥平面?证明你的结论;

word/media/image80_1.png(Ⅲ)求二面角的大小.

20.(本小题满分14分)过抛物线上不同两点A、B分别作抛物线的切线相交于P点,(1)求点P的轨迹方程;

(2)已知点F(0,1),是否存在实数使得?若存在,求出的值,若不存在,请说明理由。

21.(本小题满分16分)

设=(a>0)为奇函数,且min=,数列{an}与{bn}满足 如下关系:a1=2,,.

(1)求f(x)的解读表达式;

(2) 证明:当n∈N+时, 有bn.

参考答案

一、选择题

1.B 2.A 3.C 4.A 5.A 6.C 7.B 8.B 9.D 10.C

二、填空题

11.-250; 12.(0,2] 13.2π; 14.或;15.5,10;16. 240

三、解答题(限于篇幅,每题只给出一种答案,其他答案仿此给分)

17.解:(Ⅰ)∵=(sinB,1-cosB) , 且与向量=(2,0)所成角为

∴, ----------------------------------------------------2分

∴tan=, 又∵ 0

江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...(10)

英语自主招生辅导材料(十五)

一、词汇拓展

1. Despite a number of setbacks, they persevered in their attempts to fly around the world in a balloon.

Perseverance is a necessary quality of a person who wants to make great achievements.

2. The report released recently looks at the education system from the perspective of deaf people.

Talking to others can often help to put your own problems into perspective.

3. The moment we dropped anchor, a picturesque fishing village came into our sight.

He gave us a picturesque account of his trip to New York as if he had been there many times.

4. He pleaded with the jury to be allowed to see his mother one more time.

She stayed home from work, pleading illness. He pleaded not guilty to the charge of murder.

Managers pleaded that there was not enough time to make the changes.

5. Eisenhower fulfilled his election pledge to end the war in Korea.

6. More and more frequent poaching of elephants poses a danger to the existence of them.

Several of our outstanding employees have been poached by a rival firm.

7. He traveled the southern states, preaching to the people occasionally.

The prime minister is always preaching the merits of a free market, which is doomed to failure.

8. I am still baffled. Can you give a more precise definition of the word?

We were just talking about her when, at that precise moment, she walked in.

9. If this medicine doesn’t work, I may have to prescribe something stronger for your headache.

 Police regulations prescribe that an officer"s number must be clearly visible.

10. It is peculiar that those beliefs still prevail among certain social groups.

Fortunately, common sense prevailed. Otherwise, I would have done something illegal.

11. Fish at the surface of the water are/fall easy prey for eagles.

Since the failure, she has fallen prey to irrational fears and depression.

12. After several burglaries in the area, security is now a high/top/main priority.

When an accident happens, children and women will have priority over the others invlolved.

13. Don’t get annoyed. I don"t want to probe too deeply into your personal affairs.

The doctor probed the wound for signs of infection. a Mars probe a corruption probe

14. While one candidate dropped out, the government was determined to proceed with the election.

Passengers for Rome should proceed to Gate 32 for boarding.

15. I only saw her face in profile. In order not to be the focus, he always keeps a low profile.

We first build up a detailed profile of our customers and their requirements.

The profile of the western hills against the blue sky is sharper than usual.

16. The hotel is not responsible for any loss or damage to guests" personal property.

17. Although the majority of offenders are men, a small proportion - about 5 percent - are women.

The rewards you get in this job are in direct proportion to the effort you put in.

18. The company was prosecuted for breaching the Health and Safety Act.

The president declared that they had overwhelming public support to prosecute the war.

19. There"s every/a real prospect that England will not qualify for the World Cup.

Her parents strongly oppose her marrying a man with no house and no prospects.

20. The mutual cooperation between China and the USA can contribute to the prosperity of the world.

二、完形填空:

Avraham Kadar, a physician, faced the challenge of explaining complex medical concepts to children be was treating for many years. __21_ , he found a solution in 1999, and teachers have been gaining the benefits ever since.

Kadar created BrainPOP, a(n)__22__program consisting of humorous animated (动画的) videos in which a man named Tim and his robot friend Moby__23__ various subjects. The videos fall into seven types: engineering and technology, science, social studies, English, math, health, and arts and music. From historical figures to recent inventions, they cover over 500 topics, __24__interste in the subjects though __25__and illustrations. BrainPOP’s materials also include quizzes, activities, answers to questions and extra information about each topic.

BrainPOP can be used in the classroom or at home through the Internet. It is now _26__ everywhere through its apps (应用程序) for mobile devices. BrainPOP also supplies resources to different__27__ : BrainPOP Jr, for younger students, BrainPOP Espanol for Spanish speakers and BrainPOP ESL for those learning English. Almost 20 percent of American schools have __28_ BrainPOP, and its popularity is growing worldwide. Its website, apps and produces have won multiple awards from magazines, websites and other organizations.

The reason for BrainPOP’s__29__ among teachers is similar: It works. A 2009 study conducted by SEG Research compared students who used BrainPOP to those who didn’t. The BrainPOP users experienced more __30__in vocabulary, reading comprehension, language skills and science than the other syudents.

And the benefits of BrainPOP are not limited to__31__ speakers of English. One award-winning Canadian school with students from many language backgrounds makes BrainPOP available to all its teachers. They find it__32__ because it mixes pictures with its presentations instead of relying only on language._33_ , a school in the U.S. for students with learning disabilities has found BrainPOP very effective at keeping students engaged and encouraging them to participate. Teachers said taht BrainPOP’s quick pace and humor help students __34__ interruptions and continue to focus. The kids love the teacher Moby, a robot that cannot speak but communicates with facial expressions and beeps(发出嘟声). For more than 10 years, BrainPOP’s fun, lear and educational materials have helped students learn---and __35_ it.

21. A. At one time B. By no means C. In the end D. On the whole

22. A. domestic B. educational C. historic D. medical

23. A. bring up B. contribute to C. figure out D. talk about

24. A. cultivating B. appreciating C. expressing D. following

25. A. changes B. concepts C. humor D. science

26. A. useful B. creative C. informative D. accessible

27. A. groups B. stores C. devices D. schools

28. A. studied B. adopted C. invented D. produced

29. A. appearance B. existence C. limitation D. popularity

30. A. difficulties B. improvement C. practice D. challenges

31. A. popular B. foreign C. native D. brilliant

32. A. helpful B. complex C. informal D. funny

33. A. Absolutely B. Namely C. Originally D. Similarly

34. A. notice B. recognize C. ignore D. picture

35. A. imitate B. enjoy C. explore D. illustrate

三、阅读理解:

I was on a 14-day voyage across the Pacific. I shared the same room with Mr. Kelada.

I disliked Mr. Kelada. He was chatty. He talked of New York and San Francisco, plays, pictures, and politics. In three days he knew everyone on board. He was certainly the best hated man in the ship. He enjoyed argument. He knew everything better than others, and the possibility of his being mistaken never occurred to him.

A man called Ramsay bitterly hated him.

Ramsay was an American Embassy serviceman in Japan. He was on his way back to his post, after a visit to New York to fetch his wife who had been spending a year at home. His wife was pretty. Her husband was badly-paid, and she was dressed simply; but she knew how to wear her clothes. She achieved an effect of quiet beauty.

One evening, Mr. Kelada talked all his way. The conversation moved to pearls (珍珠).Mr. Kelada told us all about pearls. I believe Ramsay knew nothing about them, but he couldn’t resist the opportunity to fight back at Mr. Kelada, and soon they were in a heated argument. Mr. Kelada hit the table:

“I know what I am talking about. I’m going to Japan just to look into pearl business. I know all the best pearls in the world. I can tell pearls with half an eye.”

He pointed to a chain that Mrs. Ramsay wore. “You take my word for it, Mrs. Ramsay, that chain you’re wearing will never be worth a cent less than it is now.”

Mrs. Ramsay hid the chain inside her dress. Ramsay said with a smile: “That’s a pretty chain of Mrs. Ramsay’s, isn’t it4?”

“I noticed it at once,” answered Mr. Kelada. “Those are really good pearls.”

“I didn’t buy it myself, of course. How much do you think it cost?”

“About 15,000 dollars. But on Fifth Avenue, it shouldn’t be surprised to hear that 30,000 was paid for it.”

Ramsay smiled: “You’ll be surprised to hear that Mrs. Ramsay bought it for 18 dollars.”

Mr. Kelada rushed: “It’s not only real, but also the finest.”

“Will you bet on it? I,l bet you a hundred dollars it’s imitation.”

“Done.”

“Oh,don’t bet, it’s just imitation.” said Mrs. Ramsay and her tone was unhappy.

“Let me look at the chain, and I can afford to lose 100 dollars,” said Mr. Kelada.

“Take it off, dear. Let the gentleman look at it.”

Mrs. Ramsay hesitated. “I can’t undo it,,’ she said. “Mr. Kelada can just believe me.”

I had a sudden feeling that something unfortunate was about to occur.

Ramsay jumped up: “I’ll undo it.”

He handed the chain to Mr. Kelada, who took a magnifier and closely examined it. A smile spread over his face. He was about to speak. Suddenly he caught sight of Mrs. Ramsay’s face. It was white. She looked as if she were about to faint. She was staring at him with wide and terrified eyes. They held a desperate appeal; it was so clear that I wondered why her husband did not see it.

Mr. Kelada stopped with his mouth open.

“I was mistaken,’’ he said. “It,s a very good imitation, but as soon as I looked through my glass I saw that it wasn’t real. I think 18 dollars is the right price.”

He took out a hundred-dollar bill. He handed it to Ramsay without a word.

“Perhaps that’ll teach you a lesson,” said Ramsay as he took the money.

The story spread over the ship. Mr. Kelada was laughed at badly. But Mrs. Ramsay went to her room with a headache.

Next morning I got up and began to shave. Suddenly there was some sound and I saw a letter pushed under the door. I picked it up and saw it was to Mr. Kelada. I handed it to him.

He took from the envelope a hundred-dollar bill.

I looked at him smiling: “Were the pearls real?”

“Yes. If I had a pretty wife I shouldn’t let her spend a year in New York while I stayed in Japan,” said he. At that moment I didn’t dislike Mr. Kelada.

36. The reason why Mr. Kelada was disliked by many people was that he______.

A. cared for no one else B. felt so good with himself

C. pretended to be learned D. cheated people with lies

37. According to the passage, Mr. Ramsay______.

A. had earned a good wealth B. dressed his wife in a proper way

C. had special interest in pearls D. intended to teach Kelada a lesson

38. “That chain you’re wearing will never be worth a cent less than it is now” means______.

A. the value of the chain is sure to go up B. the value of the chain is going down

C. the chain is worth no more than a cent D. the chain is just worth nothing at all

39. Mrs. Ramsay was unwilling to show her pearls because she knew______.

A. they were worthless imitation B. they would be made fun of

C. they were really too expensive D. they would soon lose the value

40. It was very______ of Mr. Kelada not to tell the truth.

A. careless B. impolite C. cruel D. thoughtful

41. We can infer from the passage that Mrs. Ramsay’s pearl chain might be bought by______.

A. herself B. her husband C. her lover D. Mr. Kelada

四、翻译:

随着社会的发展,人类对水的需求不断增加,但可供人类使用的水资源却急剧减少。水资源危机所带来的生态系统恶化等问题对人类的生存构成了巨大的挑战。如何更有效地利用水资源,推进水资源的可持续开发和保护,已成为世界各国共同面对的紧迫问题。

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________

英语自主招生辅导材料(十五)

21-35 CBDAC DABDB CADCB

36-41 BDACDC

With the development of society, man’s demand water is increasing, but the water resources which are available for human is sharply declining. The deterioration of ecosystem brought about by the water crisis poses a great threat to the human existence. How to make use of the water resources effectively and promote the sustainable development and conservation of water resources has become an urgent problem that faces all the countries in the world.

江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...(11)

2019-2020学年第二学期4月阶段检测

高二物理 (创新班)

时间 90分钟 分值100分

一、单选题(本题6小题,共18分,在每小题给出的四个选项中,只有一项是正确的,选对的得3分,选错的得0分)

1.关于卢瑟福的α粒子散射实验和原子的核式结构模型,下列说法中不正确的是( )

A. 绝大多数α粒子穿过金箔后,基本上仍沿原来的方向前进

B. 只有少数α粒子发生大角度散射的原因是原子的全部正电荷和几乎全部质量集中在一个很小的核上

C. 卢瑟福依据α粒子散射实验的现象提出了原子的“核式结构”理论

D. 卢瑟福的“核式结构模型”很好地解释了氧原子光谱的实验

2.氢原子能级图如图所示,用大量处于c303081f7a16f603112b0375bdc84883.png能级的氢原子跃迁到基态时发射出的光照射光电管阴极K,测得光电管中的遏止电压为7.6 V,已知普朗克常量ba9ac42b93c9842c19e5177ccf55661c.png,元电荷7f1e332b80bf59035e2c6f2d5e1f7f66.png,下列判断正确的是(  )

A. 电子从阴极K表面逸出的最大初动能为26 eV

B. 阴极K材料的逸出功为7.6 eV

C. 阴极K材料word/media/image5_1.png极限频率为7e1ad77fc4e3c2af8ab3b79ef107a51a.png

D. 氢原子从aa415f33717e0cf5151a7712cb4f2f59.png能级跃迁到c303081f7a16f603112b0375bdc84883.png能级,发射出的光照射该光电管阴极K时能发生光电效应

3.如图甲所示,在匀强磁场中,一矩形金属线圈两次分别以不同的转速,绕与磁感线垂直的轴匀速转动,产生的交变电动势图像如图乙曲线a、b所示,则(  )

A.两次t=0时刻线圈平面均与中性面重合

B.曲线a、b对应的线圈转速之比为2∶3

C.曲线a表示的交变电动势频率为100 Hz

D.曲线b表示的交变电动势有效值为10 V

4.图甲中理想变压器原、副线圈的匝数之比n1∶n2=5∶1,电阻R=20Ω,L1、L2为规格相同的两只小灯泡,S1为单刀双掷开关。原线圈接正弦交变电源,输入电压u随时间t的变化关系如图乙所示。现将S1接1、S2闭合,此时L2正常发光。下列说法正确的是(  )

A.输入电压u的表达式u=201553867a52c684e18d473467563ea33b.pngsin(50πt) V

B.只断开S2后,L1、L2均正常发光

C.只断开S2后,原线圈的输入功率增大

D.若将S1换接到2,R消耗的电功率为0.8 W

5.科学实验证明,通电长直导线周围磁场的磁感应强度大小9907318a6547f280fa9060be5038b438.png,式中常量k>0,I为电流强度,l为距导线的距离。如图所示,三根完全相同且通有恒定电流的长直导线a、b、c,其截面位于等边三角形的三个顶点,a、b、c通过的恒定电流大小分别为Ia、Ib、Ic,b、c位于光滑绝缘水平面上,三根导线均可保持静止状态,则( )

A. a、b通有同向的恒定电流

B. 导线a受的合磁场力竖直向下

C. 导线a、b所受的合磁场力大小相等、方向相反

D. 导线a、b、c上通有的电流大小关系为Ia=2Ib=2Ic

6.水平放置的平行板电容器,极板长为l,间距为d,电容为C。 竖直挡板到极板右端的距离也为l,某次充电完毕后电容器上极板带正电,下极板带负电,所带电荷量为Q1如图所示,一质量为m,电荷量为q的小球以初速度v从正中间的N点水平射人两金属板间,不计空气阻力,从极板间射出后,经过一段时间小球恰好垂直撞在挡板的M点,已知M点在上极板的延长线上,重力加速度为g,不计空气阻力和边缘效应。下列分析正确的是(  )

A.小球在电容器中运动的加速度大小为9bcce582086a4102e154cdb6d0d32a41.png9bcce582086a4102e154cdb6d0d32a41.png

B.小球在电容器中的运动时间小于射出电容器后运动到挡板的时间

C.电容器所带电荷量550b99b0c91e37857f80145b6c3578fc.png

D.如果电容器所带电荷量4cee2b88702dda2508cd78cbc2ef3704.png,小球还以速度v从N点水平射入,恰好能打在上级板的右端

二、多选题(本题共4小题,共16分,在每小题给出的四个选项中,有两个或两个以上选项是正确的,选对的得4分,少选得2分,错选得0分)

7.下列说法正确word/media/image16_1.png是( )

A. 液体表面存在着张力是因为液体表面层分子间的距离大于液体内部分子间的距离

B. 一定质量的理想气体,在等压膨胀过程中,对外做功,分子平均动能增大

C. 理论上,第二类永动机并不违背能量守恒定律,所以随着人类科学技术的进步,第二类永动机是有可能研制成功的

D. 改进内燃机结构,提高内燃机内能转化率,最终可能实现内能完全转化为机械能

8.在x轴上有一叠加而成的电场,其电场方向沿x轴,电势φ随x按如图所示正弦规律变化,则下列说法中正确的是( )

A.x1-x2之间的场强方向与x2-x3之间的场强方向相反

B.当带电粒子沿x轴方向仅在电场力作用下运动到x1、x3处时,其加速度最小

C.负电荷沿x轴运动时,其在x2处的电势能小于其在x3处的电势能

D.若将一带正电的粒子从x1处由静止释放,则粒子将在电场力作用下向x轴正方向运动

9.如图所示,两根光滑的金属导轨平行放置在倾角为7943b5fdf911af3ffcf9d8f738478e8a.png的斜面上,导轨在左端接有电阻R,导轨的电阻可忽略不计,斜面处在匀强磁场中,磁场方向垂直斜面向上,质量为m、电阻可忽略不计的金属棒ab在沿斜面与棒垂直的恒力F作用下沿导轨由静止开始上滑,并上升h高度,在这一过程中(  )

A.作用在金属棒上的合力所做的功大于零

B.恒力F所做的功等于mgh与电阻R上发出的焦耳热之和

C.恒力F与安培力的合力的瞬时功率一定时刻在变化

D.恒力F与重力mg的合力所做的功大于电阻R上产生的焦耳热

10.如图所示是圆柱形匀强磁场区域的横截面(纸面),圆柱半径为R,磁感应强度大小为B,方向垂直于纸面向里.一质量为m、电荷量为q(q>0)的粒子从M点沿与直径MN成45°角的方向以速度v射入磁场区域.已知粒子射出磁场时与射入磁场时运动方向间的夹角为135°,P是圆周上某点,不计粒子重力,则(  )

A. 粒子做圆周运动的轨道半径为e8ffc57b50a25f3c4275c84e96511dc6.png

B. 磁场区域的半径为e8ffc57b50a25f3c4275c84e96511dc6.pnge8ffc57b50a25f3c4275c84e96511dc6.png

C. 粒子在磁场中运动的时间为

D. 若粒子以同样的速度从P点入射,则从磁场射出的位置必定与从M点入射时从磁场射出的位置相同

三、填空题(本大题共2小题,共14分.把答案填在答题纸对应的横线上或按题目要求作答.)

11.电阻率是用来表示各种物质电阻特性的物理量。某同学在实验室测量一均匀新材料制成的圆柱体的电阻率。

(1)用螺旋测微器测量其横截面直径如图甲所示,由图可知其直径为______mm,如图乙所示,用游标卡尺测其长度为_____cm,如图丙所示,用多用电表×1Ω挡粗测其电阻为_____Ω。

(2)为了减小实验误差,需进一步测量圆柱体的电阻,除待测圆柱体R外,实验室还备有的。实验器材如下,要求待测电阻两端的电压调节范围尽量大,则电压表应选______,电流表应选_________,滑动变阻器应选_________。(均填器材前的字母代号)

A.电压表V1(量程3V,内阻约为15kΩ);

B.电压表V2(量程15V,内阻约为75kΩ);

C.电流表A1(量程0.6A,内阻约为1Ω);

D.电流表A2(量程3A,内阻约为0.2Ω);

E.滑动变阻器R1(阻值范围0~5Ω,1.0A);

F.滑动变阻器R2(阻值范围0~2000Ω,0.1A);

G.直流电源E(电动势为3V,内阻不计)

H.开关S,导线若干。

12.在测量一节干电池电动势E和内阻r实验中,小明设计了如图甲所示的实验电路。

(1)根据图甲实验电路,请在图乙中用笔画线代替导线,完成实物电路的连接。

(2)实验开始前,应先将滑动变阻器的滑片P移至______(选填“a”或“b”)端。

(3)合上开关S1,S2接图甲中的1位置,改变滑动变阻器的阻值,记录下几组电压表示数和对应的电流表示数;S2改接图甲中的2位置,改变滑动变阻器阻值,再记录下几组电压表示数和对应的电流表示数。

在同一坐标系内分别描点作出电压表示数U和对应的电流表示数I的图象,如图丙所示,两直线与纵轴的截距分别为UA、UB,与横轴的截距分别为IA、IB。

①S2接1位置时,作出的U-I图线是图丙中的________(选填“A”或“B”)线;

②S2接1位置时,测出的电池电动势E和内阻r存在系统误差,原因是________表(选填“电压”或“电流”)的示数偏_____(选填“大”或“小”)。

四、计算题(本题共3小题,共计52分.解答时请写出必要的文字说明、方程式和重要的演算步骤,只写出最后答案的不能得分,有数值计算的题,答案中必须明确写出数值和单位.)

13.(12分)一端封闭、粗细均匀的薄壁玻璃管开口向下,竖直地浮在深水银槽中。管中封闭着两部分理想气体,气体1长为2d,气体2长为d,水银柱3的长度为d。玻璃管静止时,管的上端露出水银面的长度为d。现晃动玻璃管,管内气体无溢出,使管内水银柱与槽中水银结合后,玻璃管再次处于静止状态。已知玻璃管的横截面积为S,水银密度为p,大气压强为P0,重力加速度为g,求:

⑴玻璃管的质量m;

⑵玻璃管再次静止时,管内气柱的长度l。

14.(13分)如图所示,长为L的绝缘轻杆两端连接A、B两小球,其质量分别为m1、 m2,带电量分别为-q、+q.将小球B 置于水平光滑绝缘轨道内并固定,整个个装置处于水平向右的匀强电场中,轻杆从图中竖直位置由静止释放,可绕小球B无摩擦转动,顺时针转过的最大角度为 127°(sin37°=0.6, cos37°=0.8)

⑴求匀强电场的场强大小E;

⑵当轻杆转过90°时,求杆对A球的作用力的大小(不计A、B球间的库仑力);

word/media/image26.gif⑶若解除固定,小球B在轨道内可自由移动,轻杆仍从图中竖直位置由静止释放,当轻杆转过90°时,求小球A的速度大小;(水平轨道对轻杆和小球A的运动无影响)

15.(13分)如图所示,两光滑金属导轨,间距d=2m,在桌面上的部分是水平的,处在磁感应强度B=1T、方向竖直向下的有界磁场中.电阻R=3Ω.桌面高H=0.8m,金属杆ab质量m=0.2kg,电阻r=1Ω,在导轨上距桌面h=0.2m的高处由静止释放,落地点距桌面左边缘的水平距离s=0.4m,g=10m/s2.求:

⑴金属杆刚进入磁场时,R上的电流大小.

⑵整个过程中安培力所做的功

⑶磁场区域的宽度

word/media/image28.gif15.(14分)在空间建立直角坐标系xoy,以坐标原点O为圆心作两个半径分别为r和R的同心圆,小圆与两坐标轴分别交于M、P、两点,Q也是小圆上的一点;两圆将空间分隔成三个区域Ⅰ、Ⅱ、Ⅲ。在区域Ⅰ内存在垂直于坐标平面向里的匀强磁场,区域Ⅱ内也存在垂直于坐标平面的匀强磁场,区域Ⅲ内没有磁场。一个不计重力、带电量为+q、质量为m的粒子从M点沿-y方向进入磁场,从P点进入区域Ⅱ,又从Q点再次回到区域Ⅰ。已知∠POQ=60°,求:

⑴求区域Ⅰ和区域Ⅱ内磁场的磁感应强度;

⑵若要使粒子约束在磁场内,求大圆半径R的最小值;

⑶粒子在磁场中运动的周期。

高二年级4月阶段检测答题卡

(创新班)物理

一、单选题(本题8小题,共24分,在每小题给出的四个选项中,只有一项是正确的,选对的得3分,选错的得0分)

二、多选题(本题共4小题,共16分,在每小题给出的四个选项中,有两个或两个以上选项是正确的,选对的得4分,少选得2分,错选得0分)

三、填空题(本题共2小题,共18分.把答案填在答题纸对应的横线上或按题目要求作答.)

11、(1)

(2)

12、(1)

(2)

(3)①  

②  

四、计算题(本题共4小题,共计52分.解答时请写出必要的文字说明、方程式和重要的演算步骤,只写出最后答案的不能得分,有数值计算的题,答案中必须明确写出数值和单位.)

高二年级4月阶段检测参考答案

(创新班)物理

一、单选题(本题6小题,共18分,在每小题给出的四个选项中,只有一项是正确的,选对的得3分,选错的得0分)

二、多选题(本题共4小题,共16分,在每小题给出的四个选项中,有两个或两个以上选项是正确的,选对的得4分,少选得2分,错选得0分)

三、填空题(本题共2小题,共14分.把答案填在答题纸对应的横线上或按题目要求作答.)

11、(1)1.844(1.842~1.846均可)(2分) 4.240 (2分) 6 (2)A C E

12、(1)见解析图(2分) (2)a  (3)①B  ②电流  偏小

注:除注明分值之外,其余每空1分

四、计算题(本题共4小题,共计52分.解答时请写出必要的文字说明、方程式和重要的演算步骤,只写出最后答案的不能得分,有数值计算的题,答案中必须明确写出数值和单位.)

13.答案:⑴玻璃管的质量m为2ρdS;⑵ word/media/image30_1.png。

解析:⑴气柱1中的压强为:word/media/image31_1.png

对玻璃管,根据平衡得:word/media/image32_1.png

联立解得:玻璃管的质量word/media/image33_1.png

⑵晃动前,气柱1中的压强为:word/media/image34_1.png

气柱2中的压强为:word/media/image35_1.png

晃动后,气柱中的压强为:word/media/image36_1.png

晃动前后,气体做等温变化,根据玻意耳定律得:word/media/image37_1.png

联立解得:管内气柱的长度word/media/image38_1.png

14.答案: ⑴word/media/image39_1.png⑵word/media/image40_1.png⑶word/media/image41_1.png

解析:⑴根据动能定理得word/media/image42_1.png,

代入数据解得匀强电场的场强大小word/media/image43_1.png;

⑵当轻杆转过90°时,根据动能定理得word/media/image44_1.png,解得word/media/image45_1.png;

根据牛顿第二定律得word/media/image46_1.png,

解得杆对A球的作用力的大小word/media/image40_1.png;

⑶设轻杆转过90°时,A球的水平速度为word/media/image47_1.png,竖直速度为word/media/image48_1.png,B球的速度为word/media/image49_1.png.
由AB系统水平方向上动量守恒word/media/image50_1.png,

因为杆不可伸长,可得word/media/image51_1.png,

A、B能量守恒,word/media/image52_1.png,

解得word/media/image53_1.png;

15.答案:⑴1A;⑵0.3J;⑶0.2m

解析:⑴金属杆由静止释放到刚进入磁场过程,由机械能守恒定律 word/media/image54_1.png得

金属杆刚进入磁场的速度为v0=2m/s

  此时金属杆切割磁感线产生的感应电动势E0=Bd v0=4V

电阻R上电流大小为word/media/image55_1.png

⑵金属杆离开磁场后做平抛运动,在竖直方向有 word/media/image56_1.png;

                水平方向有 s=vt

 则解得金属杆离开磁场时速度 v=1m/s

整个过程中安培力所做的功 W=word/media/image57_1.png

⑶金属杆穿过磁场过程的加速度设为a,由牛顿第二定律  -BId=ma

则有  word/media/image58_1.png,   移项得 word/media/image59_1.png

求和,得  word/media/image60_1.png  所以磁场区域的宽度为  L=0.2m

16.答案:⑴3419558d797002e8c49254ec11d7b252.png,垂直xoy平面向里;b8e8362479bc9ac765b10ebc8b1340cc.png,垂直xoy平面向外;  ⑵a32fb77fe50f4b4fda47d851e2c9e770.png; ⑶f6e887f314d5dd968d5b659355e721d1.png

解析:⑴设在区域Ⅰ内轨迹圆半径为r1=r;

由牛顿第二定律得:411af9116386f45117b578986081d45d.png, 则区域Ⅰ磁场的磁感应强度为3419558d797002e8c49254ec11d7b252.png;垂直纸面向里

设粒子在区域Ⅱ中的轨迹圆半径为r2,部分轨迹如图所示,由几何关系得12522122aab673160cf6d587657b8bff.png,由牛顿第二定律得:202762d060db71c51e41eb06a586efd8.png,

所以066e48f4fe29024b9a42628433d54228.png=b8e8362479bc9ac765b10ebc8b1340cc.png,方向与B1相反,即垂直xoy平面向外

⑵由几何关系得:R=2r2+r2=3r2, 即R=a32fb77fe50f4b4fda47d851e2c9e770.png;

⑶轨迹从M点到Q点对应圆心角θ=90°+60°=150°,要仍从M点沿y轴负方向射入,需满足:150n=360m,m、n属于自然数,即取最小整数m=5,n=12,其中区域Ⅰ做圆周运动周期T1=18b85a8b0d115a2855a3eba5a00fbf12.png,区域Ⅰ做圆周运动周期T2=7288c5750376f24b4c03cd57ca4a6a74.png,粒子在磁场中运动的周期T=12(T1+T2) =f6e887f314d5dd968d5b659355e721d1.png

本文来源:https://www.czhuihao.cn/zhongxue/146838/

《江苏省丹阳高级中学Module7Unit3ReadingFocuses译...11篇.doc》
将本文的Word文档下载到电脑,方便收藏和打印
推荐度:
点击下载文档

文档为doc格式

推荐阅读

关于论共产党历史学习心得【六篇】

关于论共产党历史学习心得【六篇】

中国共产党成立于1921年7月23日,1921年中国共产党成立后,确立了新民主主义革命的正确道路,给遭受重大灾难的中国人民带来了新的希望和新的依靠。 以下是为大
2021-10-28
关于建党100周年主持词开场白和结束语幼儿园【九篇】

关于建党100周年主持词开场白和结束语幼儿园【九篇】

开学典礼庆祝活动是新学期开始时的盛大仪式。为学生们搭建一个展示自己的舞台。每学期的开学典礼是总结上学期的成绩,复习上学期的内容,开展本学期的工作,开启新学期。
2021-10-28
暑期社会实践活动日记总结【九篇】

暑期社会实践活动日记总结【九篇】

用第一人称写工作总结。也就是说,应该从单位和部门的角度来写。表达方式以叙述和讨论为主,以解释为辅,可以同时叙述和讨论。 以下是为大家整理的关于暑期社会实践活动日
2021-10-28
党史学习教育动员会议纪要范文(精选12篇)

党史学习教育动员会议纪要范文(精选12篇)

小结,汉语词汇,发音Jìyào。它指的是描述要点的文本。会议记录通常由三部分组成:标题、正文和签名。多人会议需要明确会议讨论的内容,并由
2021-10-28
军训动员大会发言稿范文十七篇

军训动员大会发言稿范文十七篇

演讲稿由与会者提前准备,以便在会议或重要活动中表达自己的意见、观点或报告自己的思想工作。 以下是为大家整理的关于军训动员大会发言稿的文章17篇 ,欢迎品鉴!【篇
2021-10-28
网站内容来自网络,如有侵权请联系我们,立即删除! Copyright © 惠好考试网 京ICP备16605803号